مجازات محارب

مجازات محارب

مجازات محارب


با موضوع مجازات محارب همراهتان هستیم.

شاید این روزها به دلیل وقایع اخیر کشور، مطالب پراکنده‌ای از گوشه و کنار و رسانه‌ها در خصوص مجازات محاربه شنیده باشید.

مجازات محاربه را با دقت بخوانیم و بهتر بشناسیم. به دلیل پیچیده بودن برخی مسایل در علم حقوق همچون مجازات محاربه، از نماینده مجلس گرفته تا اخبارگوی صدای و سیما و مردم عادی در سطح جامعه در خصوص تعیین یا بیان عناوین قانونی جرایم و مجازات‌های مرتبط با وقایع اخیر کشور  (به ویژه مبحث مجازات محاربه) دچار اشتباه شدند.

برای مثال در تیتر کیهان از زبان نمایندگان مجلس نوشته شد “ما نمایندگان این ملت از تمامی مسئولان کشور از جمله قوه قضاییه می‌خواهیم که هرچه سریع‌تر با محاربین که مانند داعش با سلاح‌های سرد و گرم به جان و مال مردم تعرض کرده‌اند برخورد عبرت‌آموز کرده و حکم الهی را نسبت به محاربین در هر لباس و صنف و دستور حیات‌بخش قصاص را اجرا کنند”

جرایم علیه امنیت و آسایش

برداشت نمایندگان مجلس یا فردی که کار تدوین متن را برای قرائت در مجلس انجام داده، این بوده که مجازات محاربه قصاص است.
در حالی که قصاص به معنی تقاص گرفتن خانواده فرد مقتول از قاتل یا تقاص گرفتن فرد بزه دیده از بزهکاری است که بر جسم وی آسیب منتهی به قطع یا از کار افتادن عضو را انجام داده است.

تفاوت قصاص با اعدام چیست؟

از دیگر سو برخی از افراد در فضای مجازی نگران اعدام شدن متهمین وقایع اخیر بودند، برای مثال در خصوص فردی که اقدام به زیر گرفتن پلیس کرده بود، بسیاری از اشخاص فکر می‌کردند که این فرد به اعدام محکوم شده، در حالی که نامبرده از بابت قتل یک پلیس احتمال دارد به قصاص محکوم شود.

و حتی بسیاری از افراد چه در فضای مجازی چه در سطح جامعه اطلاع دقیقی ندارند که انجام برخی اعمال چه مجازاتی در پی دارد.

به صورت کلی بسیاری از افراد در جامعه ایرانی از حقوق شهروندی خود و حقوق قانونی در اینگونه مواقع اطلاعی در خصوص مجازات محاربه در قانون جدید ندارند.

مفسد فی الارض کیست ؟

دانستن برخی اطلاعات می‌تواند سبب زیان کمتر اشخاص و اتخاذ تصمیم بهتر شود.
با این تفاسیر این روزها با توجه به وجود تجمعات اعتراضی در کشور و شرایط حاکم بر فضای مجازی و رسانه‌ها، احتمال اینکه افراد خواسته یا ناخواسته تحت تعقیب قضایی قرار بگیرند وجود دارد.

رسالت ما به عنوان وکیل و برابر سوگندنامه وکالت، پرهیز از اعمال نظریات سیاسی است. لذا در این مقاله صرفا در پی دانش افزایی و آگاهی بخشی به اشخاص جامعه هستیم.

هیچگونه انگیزه سیاسی در پس اطلاع رسانی وجود ندارد، و در این مقاله با توجه به وجود ظرفیت‌های قانونی کشور، مخاطرات و باید و نبایدهای قانونی را به اطلاع مخاطبان می‌رسانیم.

مصادیق جرائم علیه امنیت کشور چیست؟

شرکت در تجمعات، به آتش کشیدن اموال عمومی و شخصی و بستن راه‌ها و فعالیت در فضای مجازی، سردستگی اعتراضات، و .. می‌تواند جرم علیه امنیت کشور تشخیص داده شود و  در زمره حدود و یا تعزیرات باشد.

اما خوانندگان گرامی شاید با مفهوم حدود و تعزیرات در قانون مجازات آشنا نباشند. از این رو جرایم علیه امنیت کشور در بخش حدود الهی به سه جرم حدی 1- محاربه، 2-افساد فی الارض 3- بغی، گفته می‌شود(که هریک تعریف خاص و مجازات خاص خود را دارد) و در بخش تعزیرات(مجازات‌هایی که منشا تصویب آن حاکمیت است و برگرفته از متن شرع نمی‌باشد.) نیز قانونگذار در مواد 498 تا 512 به بیان این دست از جرایم  و مجازات آن‌ها پرداخته است.

وکیل دفاع از حمل و نگهداری سلاح

برای مثال در اخبار شنیدیم که اخبارگوی تلویزیون گفت:
کیفرخواست 3 متهم اغتشاشات اخیر در دادگاه قرائت و تصاویری از جرایم ارتکابی این متهمان همزمان به نمایش گذاشته شد، قاضی پرونده با استناد به تصاویر پخش شده ارتکاب جرایمی همچون تخریب و به آتش کشیدن وسایل عمومی، اخلال در نظم و مقابله با حکومت اسلامی را به هر سه متهم تفهیم کرد.

و در کیفرخواستی که نماینده دادستان در دادگاه آن را قرائت کرد این عناوین اتهامی به متهمین نسبت داده شد:
الف:محاربه از طریق تخریب و ایجاد حریق در وسایل عمومی به منظور اخلال در نظم و امنیت کشور و مقابله با حکومت اسلامی.
ب:اجتماع و تبانی به قصد ارتکاب جرم علیه امنیت.
پ:اخلال در نظم و آسایش و آرامش از طریق شرکت در تجمعات غیر قانونی.
ت: اقدامات تبلیغی علیه نظام جمهوری اسلامی ایران.

تفاوت محاربه و افساد فی الارض در چیست؟

با وجود این موارد در این مقاله سعی داشته تا به زبانی ساده مفاهیم حقوقی این جرایم و مجازات‌ها را برای شما تشریح نماییم.

در قانون مجازات اسلامی تفاوت بسیاری زیادی میان وقوع جرم خاص محاربه با جرایمی وجود دارد که نتایج به محاربه ختم می‌شود و در این مقاله با توجه به شرایط جامعه توضیحی در خصوص جرایمی همچون 1- محاربه از طریق تخریب و ایجاد حریق در وسایل عمومی به منظور اخلال در نظم و امنیت کشور و مقابله با حکومت اسلامی و 2- اجتماع و3- تبانی به قصد ارتکاب جرم علیه امنیت  و اخلال در نظم و آسایش و آرامش از طریق شرکت در تجمعات غیر قانونی و 4- اقدامات تبلیغی علیه نظام جمهوری اسلامی ایران و 5-توهین به رهبری و 6- تشویش اذهان عمومی از طریق نشر اکاذیب و سایر موارد می‌دهیم.

در گروه وکلای کیفری مهر پارسیان، تیم پژوهشی به بررسی موضوع مجازات محاربه پرداخته و همچنین آماده ارائه خدمات در این زمینه به شما مخاطبان می‌باشد.

جهت دریافت اطلاعات بیشتر، می‌توانید با شماره تماس‌های موسسه حقوقی بین المللی مهر پارسیان که در آخر مقاله درج شده‌اند نیز، تماس حاصل نمایید.

سوالات مهم در بررسی موضوع مجازات محاربه:

  1. قانون چه مجازاتی برای محاربه تعیین کرده است؟
  2. آیا آتش زدن سطل آشغال در تجمعات محاربه است؟
  3. محاربه به چه معناست؟
  4. مجازات انتشار مطالب ضد حکومتی در فضای مجازی چیست؟
  5. فرق محاربه با افساد فی الارض و بغی و سایر جرایم مرتبط چیست؟
  6. مجازات توهین به رهبر چیست؟
  7. بهترین وکیل پرونده محاربه کیست و دارای چه ویژ‌گی‌هایی می‌باشد؟

محارب کیست

در ماده ۲۷۹ قانون مجازات اسلامی مقرر گردیده است که :

محاربه عبارت از کشیدن سلاح به قصد جان، مال یا ناموس مردم یا ارعاب آنها است، به نحوی که موجب ناامنی در محیط گردد. هرگاه کسی با انگیزه شخصی به سوی یک یا چند شخص خاص سلاح بکشد و عمل او جنبه عمومی نداشته باشد و نیز کسی که به روی مردم سلاح بکشد، ولی در اثر ناتوانی موجب سلب امنیت نشود، محارب محسوب نمی‌شود.

در پاسخ محارب کیست باید گفت فردی است که اعمال فوق را با قصد تمام انجام داده باشد. مجازات محارب

انواع مجازات محاربه

ماده ۲۸۲ قانون مجازات اسلامی:

حد محاربه یکی از چهار مجازات زیر است:
انتخاب هریک از این چهار مجازات در حیطه اختیار قاضی است.
الف- اعدام ( با طناب دار یا سایر شیوه‌های کم آزار)
ب- صلب( به صلیب کشیدن مرتکب برای سه روز)
پ- قطع دست راست و پای چپ

مدت تبعید در جرم محاربه چند سال است

ت- نفی بلد(همان تعبید است و مدت این مجازات کمتر از یکسال نیست، در این مورد فرد حق ملاقات، معاشرت و رفت و آمد با دیگران و نیز حق استفاده از وسایل ارتباطی از قبیل تلفن و نت را ندارد و فقط می‌تواند از رسانه ملی و نشریه مجاز داخلی استفاده کند.)

نکات مهم مجازات محاربه

اثبات محاربه امر خطیری است.
مجازات قطعی محارب یک نوبت در یکی از روزنامه‌های منتشر می‌شود.
اعطای عفو به محارب امکان پذیر نیست.
توبه محارب پیش از دستگیری از موارد از بین رفتن حد است.
شروع به محاربه و معاونت در آن می‌تواند مشمول تخفیف شود.
صدور قرار تعلیق اجرای مجازات در اتهام شروع به محاربه یا معاونت در آن ممنوع می‌باشد.

در خصوص جرم شروع به محاربه و یا معاونت در آن به مجازات قانونی جرم توجه می‌شود بر اساس قانون مجازات تعیین می‌شود نه حکمی که برای مرتکب اصلی جرم صادر می‌شود.مجازات محارب

توهین در فضای مجازی

محاربه، افساد فی الارض و بغی در زمره جرایم حدی است که برگرفته از شرع اسلام می‌باشد.
از عبارت کشیدن سلاح مشخص می‌شود که نیازی به استفاده عملی از آن نیست.

برای مثال صرف نشان دادن تفنگ کفایت می‌کند و نیازی به تیر اندازی نیست و با توجه به این مطلب باید گفت که صرف همراه داشتن اسلحه محاربه محسوب نمی‌‌شود و حتما محارب باید اسلحه را نشان داده باشد.

در ماده 2 از قانون قاچاق اسلحه و مهمات و دارندگان سلاح و مهمات غیر مجاز 1390 منظور از سلاح کلیه سلاح‌های گرم و سرد جنگی و شکاری اعم از گلوله زنی و غیر گلوله زنی است.

بنابراین مواردی چون چوب و سنگ و شیشه شکسته، و قفل و اسید و … را نمی‌توان سلاح دانست و در صورت استفاده از اقلام مذکور عمل فرد محاربه محسوب نمی گردد.

خالی بودن اسلحه مانع تحقق محاربه نیست و همانطور که توضیح دادیم برای تحقق این جرم صرف کشیدن اسلحه کفایت می‌کند.

سلاح قلابی در محاربه

البته در تفسیر به نفع متهم اسلحه اسباب بازی از قاعده بالا مستثنی است.
محاربه به حالتی گفته می‌شود که کشیدن اسلحه باعث ترس مردم شود و موجب نا امنی شود.
پس اگر سلاح خالی هم باعث ترس مردم و ایجاد ناامنی شده باشد و مردم هم حتی ندانند این سلاح خالی است باز هم این عمل محاربه قلمداد می‌گردد.

جرم محاربه در زمره جرایم علیه امنیت و آسایش عمومی است. صرف نمایان ساختن سلاح برای ترساندن یک نفر را نمی‌توان محاربه تلقی کرد. حتی اگر فرد به سوی چند نفر شخص خاص سلاح بکشد محارب محسوب نمی‌شود. و عمل او مشمول مجازات ماده 617 قانون مجازات است. پس به حبس از 6 ماه تا دوسال و شلاق از 31 تا 74 ضربه محکوم خواهد شد.

وکیل متخصص عفو و بخشودگی

با توجه به ضرورت تفسیر محدود قوانین جزایی و قاعده درا در حدود الهی؛ دادگاه موظف است در موارد شبهه نظر خود را به نفع متهم بدهد.
قانونگذار درتعدادی از قوانین خاص رفتار مرتکب را بی آنکه سلاحی کشیده باشد و بر اساس قصد او محاربه دانسته یا مجازات محارب را برای آن در نظر گرفته است.

در واقع در این موارد ضابطه‌ی ذهنی مورد پذیرش قرار گرفته و قصد براندازی حکومت اسلامی مستوجب مجازات محارب خواهد بود.
هر فرد نظامی که علیه نظام جمهوری اسلامی ایران اقدام مسلحانه نماید، محارب محسوب می‌شود.مجازات محارب

جرم و مجازات افساد فی الارض(فساد در زمین)

ماده ۲۸۶ قانون مجازات اسلامی

هرکس به طور گسترده، مرتکب جنایت علیه تمامیت جسمانی افراد، جرایم علیه امنیت داخلی یا خارجی کشور، نشر اکاذیب، اخلال در نظام اقتصادی کشور، احراق و تخریب، پخش مواد سمی و میکروبی و خطرناک یا دایر کردن مراکز فساد و فحشا یا معاونت در آن‌ها گردد به گونه ای که موجب اخلال شدید در نظم عمومی کشور، نا امنی یا ورود خسارت عمده به تمامیت جسمانی افراد یا اموال عمومی و خصوصی، یا سبب اشاعه فساد یا فحشا در حد وسیع گردد، مفسد فی الارض محسوب و به اعدام محکوم می‌گردد.

تبصره- هرگاه دادگاه از مجموع ادله و شواهد قصد اخلال گسترده در نظم عمومی، ایجاد ناامنی، ایراد خسارت عمده و یا اشاعه فساد یا فحشا در حد وسیع و یا علم به موثر بودن اقدامات انجام شده را احراز نکند و جرم ارتکابی مشمول مجازات قانونی دیگری نباشد، با توجه به میزان نتایج زیانبار جرم، مرتکب به حبس تعزیری درجه پنج یا شش محکوم می‌شود.

تفاوت بغی و محاربه

فرق محاربه با بغی در این است که در محاربه حتما باید سلب امنیت رخ داده باشد. اما بغی جرمی مطلق است و نیازی به تزلزل پایه‌های نظام جمهوری اسلامی است.

مجازات محارب یکی از چهار مورد اعدام؛سلب؛قطع دست و پا؛ نفی بلد است. اما مجازات بغی در فرض استفاده از اسلحه اعدام است. اگر از اسلحه استفاده نشده باشد در این صورت به مجازات تعزیری محکوم خواهد شد.
جرم بغی مستلزم استفاده از سلاح است. اما برای تحقق جرم ماده 498 قانون مجازات(گروه‌های مجرمانه برهم زننده امنیت) چنین شرطی لازم نیست.مجازات محارب

تشویش اذهان عمومی از طریق نشر اکاذیب

ماده ۶۹۸ قانون مجازات اسلامی

هر کس به قصد اضرار به غیر یا تشویش اذهان عمومی یا مقامات رسمی به وسیله نامه یا شکواییه یا مراسلات یا عرایض یا گزارش یا‌توزیع هر گونه اوراق چاپی یا خطی با امضاء یا بدون امضاء اکاذیبی را اظهار نماید یا با همان مقاصد اعمالی را برخلاف حقیقت راساً یا به عنوان نقل‌قول به شخص حقیقی یا حقوقی یا مقامات رسمی تصریحاً یا تلویحاً نسبت دهد اعم از اینکه از طریق مزبور به نحوی از انحاء ضرر مادی یا معنوی به‌غیر وارد شود یا نه علاوه بر اعاده حیثیت در صورت امکان، باید به حبس از دو ماه تا دو سال و یا شلاق تا (۷۴) ضربه محکوم شود.

تشویش اذهان عمومی به تنهایی جرم نیست.
نشر اکاذیب به قصد به تشویش اذهان عمومی جرم است.
یعنی مرتکب باید ضمن علم به کذب بودن، آن دروغ‌ها را اظهار نماید.
اگر کسی راست گفت، نمی‌توان ادعا نمود که سیاه نمایی کرده پس مجرم است.

ماده 746 قانون مجازات در خصوص نشر اکاذیب رایانه‌ای مجازات شدیدتری از نشر اکاذیب فوق در نظر گرفته است. مانند اینکه فردی در استوری اکاذیب و دروغ منتشر نماید و موجب تشویش اذهان عمومی شود.

مجازات ماده فوق: از نود و یک روز تا دو سال یا جزای نقدی از بیست میلیون (۲۰/۰۰۰/۰۰۰) ریال تا صد و پنجاه میلیون (۱۵۰/۰۰۰/۰۰۰) ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.
در خصوص جرم انتشار مطالب ضد حاکمیت در فضای مجازی باید موارد فوق را در نظر گرفت.

مجازات توهین به رهبری

توهین به مقام رهبری در ماده 514 قانون مجازات اسلامی به عنوان یک جرم تعزیری شناخته شده و مجازات آن تعریف شده است.

طبق این ماده مجازات توهین به مقام رهبری به این ترتیب تعیین شده است : هرکس به حضرت امام خمینی، بنیانگذار جمهوری اسلامی رهبری به نحوی از انحاء اهانت نماید به حبس‌ از شش ماه تا دو سال محکوم خواهد شد “. جرم توهین به مقام رهبری از جمله جرایم با جنبه عمومی است و در اعمال مجازات آن فرقی نمی‌کند که مرتکب ایرانی باشد یا خارجی. علاوه بر اینکه با توجه به متن ماده که بیان کرده است “به نحوی از انحاء اهانت نماید” می‌توان نتیجه گرفت که چه توهین مستقیم باشد و غیرمستقیم و حتی اگر برای شوخی و طنز بیان شده باشد، باز هم مشمول این مجازات خواهد شد.

توهین به رهبری به هیچ عنوان جرم سیاسی تلقی نمی‌گردد تا متهم از مزایای قانون جرم سیاسی بهره‌مند شود.
مطابق ماده 27 قانون مطبوعات اگر در مطبوعات نیز به رهبری توهین شود ضمن لغو پروانه نشر، مدیر مسیول و نویسنده به محاکم معرفی می‌شوند.

مجازات آتش زدن سطل زباله

ماده ۶۸۳ قانون مجازات اسلامی

هر نوع نهب و غارت و اتلاف اموال و اجناس و امتعه یا محصولات که از طرف جماعتی بیش از سه نفر به نحو قهر و غلبه واقع شود‌ چنانچه محارب شناخته نشوند به حبس از دو تا پنج سال محکوم خواهند شد.مجازات محارب

بهترین وکیل پرونده محاربه در دادگاه انقلاب اسلامی

اگر به دنبال کسب اطلاعات لازم در مورد موضوع مجازات محاربه هستید، می‌توانید از وکلای متخصص و باتجربه در این زمینه کمک دریافت نمایید تا شما را از ابتدا تا انتهای مسیر راهنمایی و کمک کنند.

بنابراین، ما به شما موسسه حقوقی بین المللی مهر پارسیان، با مدیریت دکتر محمدرضا مهری را معرفی می‌کنیم که دارای بهترین و باتجربه‌ترین وکلا در این زمینه می‌باشد.

جهت دریافت نوبت مشاوره در زمینه مجازات محاربه، می‌توانید با شماره تماس‌های موسسه حقوقی بین المللی مهر پارسیان نیز، تماس حاصل نمایید.

_

نشانی دفتر وکالت وکیل مجازات محارب در تهران

_

میدان ونک- ابتدای بزرگراه حقانی- خیابان گاندی جنوبی- خیابان چهاردهم- پلاک 14- طبقه 4- واحد 9 و 10

تلفن‌های تماس ثابت با دفتر موسسه مهر پارسیان (محمدرضا مهری) در تهران

تماس با دفتر وکیل آنلاین خارج از ساعات اداری و تعطیلات و ارسال پیام از طریق خط تلفن همراه

ارسال پیام از طریق شماره واتس اپ و تلگرام

پس از ارسال پیام شکیبا باشید تا جهت وقت مشاوره حضوری یا آنلاین هماهنگی صورت گیرد
حداکثر ظرف 12 ساعت وقت مشاوره تنظیم و به شما اعلام خواهد شد
دفتر وکالت مهر پارسیان – محمدرضا مهری وکیل پایه یک دادگستری

خدمات دفتر وکالت و امور حقوقی بین المللی محمدرضا مهری

مشاوره حقوقی آنلاین با وکلای پایه یک دادگستری در موضوعات تخصصی در همه ساعات شبانه روز
امکان مشاوره حقوقی حضوری با وکیل تخصصی جرایئم اقتصادی
قبول وکالت دادگستری بدون حضور موکل در دفتر وکیل
خدمات وکالت ایرانیان خارج از کشور در ایران
وکالت ایرانیان در سایر کشورها توسط وکیل رسمی
معرفی بهترین وکیل مهاجرت بین المللی در تهران
بهترین وکیل کیفری تهران
معرفی بهترین وکیل ملکی تهران
بهترین وکیل دعاوی پولی و بانکی تهران
معرفی وکیل خانواده تهران
بهترین وکیل دادگاه تجدید نظر
وکیل اعاده دادرسی و دیوان عالی کشور
بهترین وکیل فرجام خواهی

5/5 - (23 امتیاز)

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *