امروز با موضوع مطالبه بدهی در خدمتتان هستیم.
در شرایط فعلی اقتصادی جامعه قرض گرفتن بسیار رایج است. در برخی موارد، طلب دارای تضمین و پشتوانه است، مانند سند تجاری همچون چک یا سفته.
هرچند گاهی ممکن است طلبکار، صرفا یک رسید عادی داشته باشد. در هر دو حالت مذکور باید امکان مطالبه وجه وجود داشته باشد.
در این مقاله به بررسی سفته، برات و چک، بررسی راه های حقوقی مطالبه بدهی و پبشنهادهایی من باب محکم کاری در زمان اعطای قرض به دیگری میپردازیم؛ با ما همراه باشید.
اسناد تجاری چیست؟
اسناد تجاری، اسنادی هستند که داد و ستد را آسان تر میکنند. از مثالهای بارز اسناد تجاری می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- اوراق قرضه
- اسکناس صادره از بانکها
- حوالههای ارزی
- قبض انبارهای عمومی
- بارنامه
ما در این مقاله سعی در بررسی سه نوع از این اسناد تجاری یعنی چک، سفته و برات را داریم که در بین اسناد نام برده پرکاربردترین هستند.
مطالبه بدهی
الف) چک
چک یک ورقه با ارزش مالی است که اصولا برای خرید در حال و پرداخت مبلغ در آینده و یا قرض نمودن استفاده میگردد. صاحب چک پس از نوشتن مبلغ ارزش چک و تاریخ موردنظر برای وصول، چک را امضا میکند.
در تاریخ ذکر شده فردی که چک را دریافت نموده است به بانک مراجعه میکند و مقدار وجه مشخص شده را از حساب جاری فرد صادر کننده چک دریافت مینماید.
به نوعی چک یک قول پولی است که به گیرنده توسط فرستنده، تضمین میشود که در تاریخی مشخص میتوانید از من مقدار مشخصی پول دریافت میکند.
برات چیست
همانطور که پیشتر ذکر شد چک از اسناد بازرگانی است که به موجب آن، صادرکننده چک، پولی را که نزد دیگری دارد تمام یا بخشی را به سود خود یا شخص ثالث مسترد میدارد.
چک سند عادی تجاری در برخی موارد با رعایت اصول موجود قابل صدور اجرائیه است. چک از جمله پرکاربردترین اسناد تجاری است. به عبارتی دیگر به موجب چک، جابجایی پول بسیار ساده گشته است.
مطالبه بدهی
ب) برات
برات یک سند تجاری است که بر اساس آن فردی از فرد دیگر میخواهد که مبلغی را در وجه یا حوالهکرد یک فرد معین یا شخص ثالث در زمان مشخص در آینده بپردازد.
به عبارت دیگر نوشتهای است که از طرف طلبکار برای شخص بدهکار صادر میگردد و شخص بدهکار در صورت تأیید آن متعهد میشود که وجه برات را در سررسید معین به طلبکار یا شخص معین پرداخت نماید.
کسی که برات را صادر میکند، برات نویس یا صادرکننده و کسی که برات را باید بپردازد براتگیر و کسی که مبلغ برات را دریافت میکند، دارندهی برات مینامند. براتگیر میتواند پرداخت مبلغ برات را قبول کند یا از پذیرش آن خودداری کند.
برات از وسایل مهم پرداخت و کسب اعتبار در معاملات بینالمللی و داخلی بهشمار میرود.
وکیل در شمال تهران
منشأ پیدایش برات برای انتقال طلب بودهاست. به این ترتیب که وقتی شخصی طلبی از دیگری داشته که هنوز موعد پرداخت آن فرا نرسیده، با انتقال طلب خود به شخصی دیگر امکان یک معامله نسیه را برای خود فراهم میکند و بدینترتیب باعث صرفه جویی در یک نوبت جابجایی پول میشدهاست، یا شخص برای جلوگیری از خطرات حمل و نقل پول در سفرهای طولانی پول خود را به شخص دیگری پرداخته و همان مبلغ را از همکار یا دوست آن شخص در شهر مقصد دریافت میکردهاست. اما امروزه با تحول در روشهای جابجایی پول اهداف صدور برات تغییر کرده و صدور برات لزوماً به معنای انتقال طلب نیست.
ماهیت حقوقی برات، حواله است که در داخل و خارج از کشور و سطح بینالمللی، کاربرد دارد.
مطالبه بدهی
پ) سفته
سفته سندی تجاری است که بر اساس آن شخصی صادر کننده سفته تعهد میکند مبلغ معینی را در زمان معین یا عندالمطالبه به گیرنده سفته بپردازد.
سفته به علت خطرات نقل و انتقال پول و توسعه تجارت بینالملل بین بازرگانان رواج یافت. امروزه از سفته به عنوان یک وسیله اعتباری در سرمایهگذاریهای کوتاه مدت در واحدهای تولیدی، صنعتی، تجارتی و خدماتی استفاده میشود.
سفته در لغت به معنای چیزی است که از کسی عاریه یا قرض یا در عوض چیزی بگیرند تا در شهر دیگر پس دهند.
همه چیز در مورد سفته
سفته از جمله اسنادی است که بانکها هنگام پرداخت وام از وامگیرنده دریافت میکنند و در معاملات بازرگانی نیز کاربرد دارد.
بدهکار با دادن سفته به طلبکار متعهد میشود که مبلغ معینی را در زمانی معین به او پرداخت کند.
طلبکار میتواند سفته را تا زمان آمدن سررسید نزد خود نگاه دارد یا اینکه در صورت نیاز به پول آن، طلبش را در برابر دریافت مبلغی کمتر به یک شخص دیگر انتقال دهد.
برای انتقال سفته آن را پشتنویسی یا ظهرنویسی میکنند، یعنی برای نمونه پشت سفته مینویسند: «این سند به آقا/خانم … انتقال یافت.» فردی که سفته را در اختیار دارد همچنین میتواند در صورت نیاز به پول آن قبل از زمان سررسید، به بانک مراجعه کند و با ارائهی سفته مبلغی پایینتر از مبلغ آنچه در سند قید شده را دریافت نماید.
در این حالت بانک پس فرارسیدن زمان مقرر، مبلغ را از بدهکار اصلی دریافت خواهد کرد. از شرایط این کار این است که بدهی به سبب امور بازرگانی به وجود آمده باشد و تا زمان سررسید سند بیش از نود روز نمانده باشد. به این عمل بانک تنزیل میگویند.
البته که در ایران چک را به جای سفته ترجیح میدهند.
مطالبه بدهی به شکل سفته
برای مطالبه بدهی به شکل سفته، در صورتی که متعهد، از پرداخت وجه سفته در موعد زمانی مقرر خودداری کند؛ برای وصول سفته، طلبکار تکالیفی دارد که در صورت عدم انجام این تکالیف قانونی، محرومیت از بعضی تسهیلات جهت وصول وجه سفته، را در برخواهد داشت. این تکالیف شامل موارد زیر میشوند:
واخواست سفته
دارنده سفته حداکثر ظرف ده روز از زمان سر رسید سفته، از طریق فرمهای چاپی مخصوص که توسط وزارت دادگستری تهیه میشود و فرمهای مخصوص بانکی، موظف است مراتب اعتراض خود به عدم پرداخت وجه سفته را رسما به بدهکار اعلام کند، این اعتراض واخواست نام دارد.
جهت استفاده از امتیاز طرح دعوی همزمان مطالبه از صادر کننده و پشت نویسان، درخواست صدور تامین خواسته بدون تودیع خسارت احتمالی، لازم است.
اگر شخص مطابق این دستورالعمل اقدام نکند، سفته دیگر سند تجاری نیست و اعتبار آن به عنوان یک رسید عادی تلقی میگردد.
طرح دعوی مطالبه وجه سفته در مهلت زمان قانونی
مهلت طرح دعوی به طرفیت صادر کننده سفته و کسی که سفته را پشت نویسی کرده است، پس از واخواست، حداکثر یک سال برای اشخاص مقیم ایران و دو سال برای افراد مقیم خارج از کشور است.
اگر در بازه زمانی فوق الذکر اقدامات لازم را انجام ندهید، امتیازاتی را از دست می دهید. این امتیازها شامل موارد زیر هستند:
الف) مسئولیت تضامنی صادر کننده سفته
ب) صدور قرار تامین خواسته بدون تودیع خسارت احتمالی
وکیل وصول سفته شمال تهران
امکان طرح دعوی وصول وجه سفته در اداره اجرای اسناد رسمی یا اداره ثبت اسناد مقدور نیست. طرح این موضوع صرفا در محاکم حقوقی دادگستری و گاهی در شورای حل اختلاف امکان پذیر است.
اگر فرد بدهکار پس از صدور رای نیز در مهلت معین شده مبلغ سفته را پرداخت نکند و همچنین و اعسار از پرداخت مبلغ به شکل یک جا را نیز به اثبات نرساند، با درخواست طلبکار تا زمان پرداخت وجه سفته و یا اثبات اعسار از پرداخت، بازداشت میشود.
بهترین وکیل چک و سفته تهران
همان طور که مستحضرید برخی شرکتهای خصوصی و کارفرماها از کارکنان به عنوان ضمانت سفته دریافت میکنند.
حال اگر در قرارداد بین کارمند و کارفرما شماره سفته نوشته شده باشد و در متن سفته نیز قید شود که این سفته بابت حسن انجام کار است، حکم عدم بدهی کارمند را دارد و در این صورت کارفرما حق استفاده از سفته را ندارد که این منوط به آن است که خطایی از کارمند سر نزند.
اگر در این شرایط کارفرما از سفته استفاده کند حکم خیانت در امانت را دارد. اما در صورت اثبات خطا از جانب کارمند، امکان استفاده از سفته و وصول وجه سفته برای کارفرما فراهم است.
مطالبه بدهی
مدارک لازم جهت طرح دعوی مطالبه وجه سفته
اولین گام تقدیم فرم مخصوص دادخواست است. مدارکی مانند گواهی واخواست سفته، کپی کارت ملی و کپی دو طرف سفته از مدارک مورد نیاز جهت طرح دعوی مطالبه وجه سفته هستند.
اگر در مورد وصول طلب از جمله سفته به مشاوره نیاز داشتید، می توانید با موسسه حقوقی بینالملل مهر پارسیان تماس حاصل فرمایید، وکیل امور تجاری ما شما را راهنمایی میکند.
مطالبه بدهی
نشانی دفتر وکالت وکیل آنلاین در تهران
میدان ونک- ابتدای بزرگراه حقانی- خیابان گاندی جنوبی- خیابان چهاردهم- پلاک 14- طبقه 4- واحد 9 و 10
تلفنهای تماس ثابت با دفتر موسسه مهر پارسیان (محمدرضا مهری) در تهران
تماس با دفتر وکیل آنلاین خارج از ساعات اداری و تعطیلات و ارسال پیام از طریق خط تلفن همراه
ارسال پیام از طریق شماره واتس اپ و تلگرام
پس از ارسال پیام شکیبا باشید تا جهت وقت مشاوره حضوری یا آنلاین هماهنگی صورت گیرد
حداکثر ظرف 12 ساعت وقت مشاوره تنظیم و به شما اعلام خواهد شد
دفتر وکالت مهر پارسیان – محمدرضا مهری وکیل پایه یک دادگستری
خدمات دفتر وکالت و امور حقوقی بین المللی محمدرضا مهری
مشاوره حقوقی آنلاین با وکلای پایه یک دادگستری در موضوعات تخصصی در همه ساعات شبانه روز
امکان مشاوره حقوقی حضوری با وکیل تخصصی جرایئم اقتصادی
قبول وکالت دادگستری بدون حضور موکل در دفتر وکیل
خدمات وکالت ایرانیان خارج از کشور در ایران
وکالت ایرانیان در سایر کشورها توسط وکیل رسمی
معرفی بهترین وکیل مهاجرت بین المللی در تهران
بهترین وکیل کیفری تهران
معرفی بهترین وکیل ملکی تهران
بهترین وکیل دعاوی پولی و بانکی تهران
معرفی وکیل خانواده تهران
بهترین وکیل دادگاه تجدید نظر
وکیل اعاده دادرسی و دیوان عالی کشور
بهترین وکیل فرجام خواهی
سلام. از فردی طلب دارم و بعد از مدتی متوجه شدم که او فوت کرده است. چه اقدامی جهت مطالبه مبلغ بدهی میتوانم انجام دهم؟
سلام. در صورتی که بعد از تقسیم ترکه بین وراث متوفی معلوم شود که شخص متوفی بدهکار بوده، تمامی وراث در مقابل شخص بدهکار ضامن مبلغ مورد مطالبه میباشند. هرکدام از وراث به میزان سهم تعیین شده آنها در ترکه، مسئول بدهی مذکور میباشند.
جهت کسب اطلاعات بیشتر، میتوانید از وکلای موسسه حقوقی مهر پارسیان مشاوره دریافت کنید.
09120067663