فروش مال غیر یکی از مباحث حقوقی و کیفری است که علاوه بر جنبه خصوصی دارای جنبه کیفری نیز میباشد، زیرا از این جرم، نظم عمومی جامعه و بنیان اعتماد اشخاص به یکدیگر دچار تخریب میشود که بایستی جهت پیشگیری آن اقدامات قانونی موثر صورت گیرد.
برای شناخت ابعاد مختلف فروش مال غیر، ابتدا باید آن را بشناسیم و پس از اشراف به موضوع فروش مال غیر، ابعاد خسارتی و حقوقی آن را مورد ارزیابی قرار دهیم.
شناخت مصادیق فروش مال غیر و خسارات ناشی از فروش مال غیر میتواند تا حدودی در جهت پیشگیری از این جرم موثر باشد.
گرفتن خسارت فروش مال غیر، گاه با دشواریهایی همراه است که جز با حضور وکیل متخصص در روند رسیدگی به پرونده، کارساز نخواهد بود.
موضوعاتی که در گرفتن خسارت فروش مال غیر بررسی میشوند:
-
فروش مال غیر چیست؟
-
ارکان جرم فروش مال غیر چه مواردی میباشد؟
-
مطالبه خسارت فروش مال غیر به چه صورت خواهد بود؟
-
دادگاه صالح برای گرفتن خسارت فروش مال غیر کدام است؟
-
بهترین وکیل متخصص در زمینه گرفتن خسارت فروش مال غیر کیست؟
فروش مال غیر:
هنگامی که شخصی هیچ اجازه و نمایندگی از دیگری ندارد و مال او را میفروشد، فروش مال غیر نیز مطرح میشود؛ که اگر به همین علت ضرری متوجه شخص دیگری شود، خسارت وارد شده از این جرم قابل مطالبه است.
هنگامی که شخصی مالی را در اختیار دارد و قانون برای او این حق را معتبر شناخته است، تصرف و تسلط در مال مورد نظر تنها به وسیله او و کسی که از جانب او اجازه و اذن دارد ممکن خواهد بود.
هر کس که متجاوز به حق تصرف و تسلط اشخاص نسبت به اموالشان شود، بایستی با اقدامات و برخوردهایی از سوی قانونگذار موجه شود.
گاهی اشخاص بدون اطلاع دادن به مالک، اقدام به فروش مال آنها میکنند که جرم فروش مال غیر اتفاق میافتد.
قانونگذار برای مقابله با این جرم علاوه بر رد مال و تأدیه (پرداخت) خسارت، ضمانت اجرای کیفری نیز پیشبینی کرده است؛ همچنین به مرتکب جرم، صفت متقلب اطلاق شد.
ارکان جرم فروش مال غیر:
جرم هنگامی محقق میشود که ارکان آن موجود و اتفاق افتاده باشد و در صورت فقدان هریک از ارکان، جرم به وقوع نمیرسد.
ارکان وقوع جرم در سه بخش رکن مادی، رکن معنوی و رکن قانونی مطالعه میشود که هر کدام ظرافت و دقت نظر لازم را میطلبد.
رکن مادی این جرم، بسیار گسترده است زیرا مانند کلاهبرداری، امکان اغفال فرد زیان دیده وجود ندارد؛ در صورتی که این انتقال و فروش توسط قولنامهای صورت پذیرد، آن قولنامه به عنوان رکن مادی جرم است.
منظور از رکن معنوی یا روانی آن، این است که فعل به صورت عمدی صورت گیرد و هدف مغرضانه در روان شخص وجود داشته باشد.
همچنین قانونگذار در تعریف این جرم از اصطلاح «علم انتقال دهنده به مالکیت مال به غیر» نام برده است؛ لذا علم و آگاهی شخص را ملاک قرار داده است.
خریدار در معامله نسبت به مال غیر، در صورتی که نسبت به موضوع آگاهی و علم نداشته باشد مجرم شناخته نمیشود؛ اما اگر اطلاع و آگاهی داشته باشد رکن معنوی نیز مستقر میگردد.
منظور از رکن قانونی نیز، پیشبینی قانونگذار در آن خصوص است که از این جهت که عمل مورد نظر را مجرمانه توصیف کرده باشد که وجود ماده قانونی بیان کننده وجود رکن قانونی میباشد.
در صورتیکه این سه رکن موجود باشد و دادگاه آنها را احراز نماید، جرم وقوع یافته است؛ پس قاضی نسبت به محکوم کردن مجرم به مجازات مشخص، رأی صادر مینماید.
مطالبه خسارت فروش مال غیر:
هر شخصی که از فروش مال غیر که در قانون نیز جرم انگاری شده است؛ متضرر گردد میتواند با اقامه دعوا علیه مجرم مطالبه خسارت بنماید.
البته گفتنی است که مطالبه خسارت نیازمند اثبات ارکان مختلفی است؛ از جمله تقصیر، ضرر و رابطه سببیت میان تقصر و ضرر که پس از اثبات آن برای دادگاه، قاضی میتواند شخص مجرم را به پرداخت خسارات وارد شده، محکوم بنماید.
آنچه که از اهمیت ویژهای برخوردار است، این نکته میباشد که مالک مال برای مطالبه خسارات خود به چه کسانی میتواند مراجعه کرده و علیه چه کسانی میتواند اقامه دعوا کند؟ در ادامه به آن میپردازیم.
هنگامی که معامله نسبت به مال غیر انجام میشود، علاوه بر آنکه معامله صورت گرفته از حیث قانونی هیچ اعتباری ندارد و معامله در عالم حقوق ایجاد نمیگردد؛ هرکس که نسبت به تصرف مال موردنظر نقش داشته است مسئول خواهد بود.
با توجه به مبانی حقوقی و فقهی نظام حقوقی ایران، هرکس که مال دیگری را به غیر حق در تصرف داشته باشد در حکم غاصب است.
غصب مال غیر:
به تعبیر بهتر، هر کس که مال دیگری را بدون مجوز قانونی و اجازه مالک در اختیار داشته باشد، نسبت به عین مال و منافع مستوفات و غیرمستوفات (تمام منافع؛ چه استفاده کرده باشد و چه استفاده نکرده باشد) در برابر مالک مسئولیت دارد.
در این مسئولیت علم و آگاهی فروشنده مال غیر و خریدار مال غیر تاثیری ندارد و از مسئولیت او نمیکاهد.
بنابراین اگر خودرویی توسط غیر به فروش گذاشته شود و به تصرف خریدار داده شود، مالک میتواند به متصرف مراجعه نماید و اصل مال خود را درافت کند.
همچنین مالک میتواند علاوه بر دریافت اصل مال خویش، مطالبه خسارت و منافع مدتی که مال در تصرف دیگری بوده را از خریدار و یا فروشنده بنماید.
اگر مال در دست خریدار باشد و بدون تقصر و اهمالی، مال حتی به سبب قوای قهریه مانند سیل و زلزله و صاعقه از بین برود، بازهم در برابر مالک مسئولیت دارد.
مسئولیت او نه تنها در خصوص اصل مال بلکه در خصوص منافع مال هم خواهد بود، حتی اگر استفاده نکرده باشد.
البته جهت تحقق عدالت، اگر خریدار مطلع نباشد که مال از آن دیگری است و فروشنده آن مال را با او معامله کند، پس از پرداخت تمام خسارات به مالک، خریدار میتواند منافع غیرمستوفات (منافعی که استفاه نکرده است) که هزینهاش را به مالک پرداخته است و سایر خساراتش را، از فروشنده مطالبه کند.
دادگاه صالح برای گرفتن خسارت فروش مال غیر:
دادگاه صالح، دادگاهی است که بر اساس قانون، وظیفه و اختیار رسیدگی به یک موضوع و پرونده را دارد؛ هنگامی که جرمی رخ میدهد، دادگاه صالح برای رسیدگی و صدور حکم، دادگاه کیفری است و دادگاه حقوقی در این خصوص فاقد صلاحیت است.
برای رسیدگی به دعوایی که موضوع آن فروش مال غیر است باید از طریق دادگاههای کیفری اقدام نمود؛ دادگاه مورد نظر علاوه بر رسیدگی به جنبه کیفری، ضرر و زیان ناشی از جرم را نیز مورد بررسی قرار داده و مبادرت به صدور حکم میکند.
فروش مال غیر: هرگاه فردی به جز مالک، بدون اجازه مالک یا قانون اقدام به فروش مال دیگری نماید؛ جرم فروش مال غیر محسوب میگردد.
نشانی دفتر وکالت وکیل آنلاین در تهران
میدان ونک- ابتدای بزرگراه حقانی- خیابان گاندی جنوبی- خیابان چهاردهم- پلاک 14- طبقه 4- واحد 9 و 10
تلفنهای تماس ثابت با دفتر موسسه مهر پارسیان (محمدرضا مهری) در تهران
تماس با دفتر وکیل آنلاین خارج از ساعات اداری و تعطیلات و ارسال پیام از طریق خط تلفن همراه
ارسال پیام از طریق شماره واتس اپ و تلگرام
پس از ارسال پیام شکیبا باشید تا جهت وقت مشاوره حضوری یا آنلاین هماهنگی صورت گیرد
حداکثر ظرف 12 ساعت وقت مشاوره تنظیم و به شما اعلام خواهد شد
دفتر وکالت مهر پارسیان – محمدرضا مهری وکیل پایه یک دادگستری
خدمات دفتر وکالت و امور حقوقی بین المللی محمدرضا مهری
مشاوره حقوقی آنلاین با وکلای پایه یک دادگستری در موضوعات تخصصی در همه ساعات شبانه روز
امکان مشاوره حقوقی حضوری با وکیل تخصصی جرایئم اقتصادی
قبول وکالت دادگستری بدون حضور موکل در دفتر وکیل
خدمات وکالت ایرانیان خارج از کشور در ایران
وکالت ایرانیان در سایر کشورها توسط وکیل رسمی
معرفی بهترین وکیل مهاجرت بین المللی در تهران
بهترین وکیل کیفری تهران
معرفی بهترین وکیل ملکی تهران
بهترین وکیل دعاوی پولی و بانکی تهران
معرفی وکیل خانواده تهران
بهترین وکیل دادگاه تجدید نظر
وکیل اعاده دادرسی و دیوان عالی کشور
بهترین وکیل فرجام خواهی
ارکان جرم فروش مال غیر چه مواردی میباشد؟
با توجه به مبانی حقوقی برای تحقق یک جرم بایستی رکن مادی و رکن معنوی و رکن قانونی موجود باشد که متن مقاله مورد بررسی قرار داده شده است.
مطالبه خسارت فروش مال غیر به چه صورت خواهد بود؟
فروض مطالبه خسارت در فروش مال غیر و رجوع مالک به خریدار و فروشنده مختلف است و میتوان گفت علم و آگاهی فروشنده و خریدار تاثیری ندارد.
سلام وقت بخیر، شخصی زمینی خریده و در آن چند طبقه ساخته . پس از چند وقت حکم تخریب می آید و مشخص میشه که صاحب زمین شخص دیگری بوده نه فروشنده و فروش مال غیر صورت گرفته و زمین به صاحب اصلی برمیگرده، حال آیا خریدار میتواند تمام خسارات ناشی از ساخت ساختمان در این ملک را علاوه بر اصل قیمتی که جهت خرید ملک داده است از فروشنده بگیرد؟
سلام وقت شما بخیر
علاوه بر پول پرداختی بابت ملک، خسارت کاهش ارزش پول نیز طبق شاخص تورم قابل مطالبه است، البته تحت شرایطی محاکم حکم به پرداخت قیمت روز ملک را میدهند. بهتر است در این خصوص با وکیل متخصص در امور کیفری و فروش مال غیر مشورت نمایید. برای دریافت اطلاعات با شماره 09120067662 تماس حاصل فرمایید.
سلام ما یک ملکی رو از یک اقایی خریدیم خودش رو مالمک معرفی کرد بعدا کاشف به عمل اومده برادر مالک و برادرشون اصلا راضی نبودن شکایت کردیم و ایشون رو محکوم کردیم حالا میخوام بدونم این خسارت که به من زدن میتونم ازشون بگیرم چون ملک متری 5 میلیون گرون شده؟
سلام وقت شما بخیر
از باب سببیت یا همان مسبب شدن مسئولیت مدنی به جبران خسارت بر مبنای ارزش منطقهای ملک و یا کاهش ارزش وجه بر مبنای شاخص بانک مرکزی وجود دارد. موضوع شما نیاز به بررسی دقیق توسط وکیل متخصص این امر دارد.