افراز ملک

افراز ملک

افراز ملک


امروز با موضوع افراز ملک و نحوه آن با شما هستیم.

افراز ملک، به معنی جدایی است و یکی از مباحث حقوقی است که مالکیت و نحوه تصرف اشخاص را مورد بررسی قرار می‌دهد.

افراد ممکن است به شیوه‌های مختلف، مالی را در اختیار خود داشته باشند، یکی از آنها مشارکت است، که می‌تواند محلی برای اختلاف باشد و از طریق مراجع قانونی مورد پیگیری قرار بگیرد.

در دعوای افراز، مالکیت متقاضیان افراز محرز (مشخص یا قطعی) می‌گردد، همچنین افراز ممکن است مربوط به عین یا منفعت یا دین باشد.

افراز از نظر حقوقی به معنای دعوای شریک ملک مشاع (مشترک)، علیه شریک دیگر به منظور تقسیم مال مزبور است.

بنابراین در صورتی که سهم مشاع (مشترک) شریک شما یا سایر شرکا، از شما جدا شود، افراز صورت گرفته است.

نکته بسیار مهم در دعوای افراز این است که همه مالکان مشاعی (مشترک)، باید به صورت خواهان یا خوانده (یکی از دو طرف دعوا) دخالت داشته باشند و در جریان خواسته و عملیات اجرایی قرار بگیرند.

در گروه وکلای حقوقی مهر پارسیان، تیم پژوهشی به بررسی موضوع افراز ملک پرداخته و همچنین آماده ارائه خدمات در این زمینه برای شما مخاطبان می‌باشد.

جهت دریافت اطلاعات بیشتر، می‌توانید با شماره تماس‌های موسسه حقوقی مهر پارسیان که در آخر مقاله درج شده‌اند نیز، تماس حاصل نمایید.

برای پاسخگویی به سوالات زیر با ما همراه باشید:

تقسیم ملک چیست و آثار حقوقی تقسیم ملک کدام است؟
افراز ملک چگونه انجام می‌شود؟
در صورت اعتراض چه باید کرد؟
مرجع صالح جهت درخواست افراز ملک کجاست؟
افراز ملک در دادگاه تحت چه شرایطی می باشد؟
رسیدگی به دعوای اعتراض به افراز ملک مشاع در صلاحیت کدام مرجع است؟
در صورت عدم امکان افراز ملک تقسیم ملک به چه نحو عمل می‌شود؟

مواد قانونی دعاوی افراز مال مشاع چیست؟

مدارک لازم جهت طرح دعوای اعتراض به افراز ملک مشاع چیست؟

افراز ملک چیست؟

وکیل افراز ملک در پاسخ به سوال افراز ملک بیان داشتند، به طور خلاصه تقسیم ملک مشاعی (مشترک) را افراز ملک می‌گویند. مالکیت افراد در اموال خود می‌تواند به صور مختلفی تصور گردد و یکی از این موارد، داشتن حق مالکیت نسبت به عین معین و مالی که موجود است می‌باشد.

افراز ملک چه آثار حقوقی دارد؟

به موجب این حق که کامل‌ترین حق می‌باشد، شخص مالک بر مال خود، متصرف می‌باشد که حق هرگونه تصرف مادی و حقوقی را نسبت به ملک خود دارد.

وکیل افراز ملک همچنین مقرر داشتند، در بحث اموال می‌توان به این نکته اشاره کرد که اموال، بسته به ماهیت خود می‌توانند به صورت منقول و غیرمنقول باشند و تفاوت آن‌ها از نظر مادی، فقط در نحوه جا به جایی آن‌ها است به این صورت که اموال منقول قابل جابجایی و نقل مکان هستند اما اموال غیر منقول این قابلیت را ندارند.

وکیل افراز، تفکیک و تقسیم مال مشاع

در مورد ملک و زمین که غیرمنقول هستند، قاعده مالکیت نسبت به ملک، می‌تواند به صورت مفروز (جدا) و یا مشاع (مشترک) باشد.

در صورت اشاعه (اشتراک) در مالکیت ملک، حق همه مالکین و شرکا به مقدار سهام خود می‌باشد و برای هرگونه تصرف باید اذن (اجازه) همه شرکا موجود باشد تا حقوق دیگر مالکین در ملک مشاع، زایل (نابود یا تباه) نگردد.

با این حال، حالت اشاعه (مشترک) در املاک و زمین و خانه می‌تواند ادامه پیدا نکند.

مشاوره حقوقی نحوه تقسیم ملک مشاع

در واقع یکی از شرکا و یا همه آن‌ها، بخواهند به مالکیت خود در ملک به نحو اشاعه (مشترک)، خاتمه بدهند که در این صورت، باید تشریفات حقوقی و اداری را انجام دهند تا بتوانند مالکیت اشاعه در ملک خود را خاتمه دهند و هر یک از مالکین ملک مشاع (مشترک)، مالک مفروز (جداگانه) سهم خود شوند.

این راه از طریق تقسیم ملک و اموال غیرمنقول صورت می‌گیرد، که ابتدایی‌ترین طریقه تقسیم، افراز ملک می‌باشد.

تقسیم ملک

برای این منظور، هر یک از شرکای مال مشاع (مشترک)، بدون اینکه رضایت و اذن (اجازه) آن‌ها لازم باشد، می‌تواند برای تقسیم ملک اقدام کنند.

وکیل خلع ید شمال تهران

تقسیم ملک به صورت مطلق امری است که در قالب دادخواست مطرح می‌شود و در واقع هرگاه برای تقسیم مانعی وجود نداشته باشد، تقسیم ملک امکان‌پذیر می‌باشد.

وکیل افراز ملک مواردی که در قانون مانع از تقسیم ملک می‌باشند را در ذیل آورده:

موارد عدم تقسیم ملک

الف) تقسیم به ضرر یکی از شرکا باشد، به این نحو که با تقسیم ملک، شریکی که مالک سهم خود در ملک مشاع (مشترک) می‌شود، قیمت سهم مفروز (جداشده) شریک از سهم مشاعی (مشترک) او کمتر گردد و ارزش ملک با تقسیم کاهش پیدا کند.

البته در صورت رضایت شریک به تقسیم، تقسیم امکان‌پذیر می‌شود، مگر اینکه ضرر به قدری فاحش (بسیار زیاد) باشد که ممکن نخواهد بود.

ب) شرکا به موجب توافق و قرارداد، ملزم به عدم تقسیم شده باشند.

طرق تقسیم ملک

طرق تقسیم ملک در قانون به ترتیب زیر است:

افراز

در صورتی که ملک قابل تقسیم به اجزای متساوی و یکسانی باشد، افراز ملک، طریقه تقسیم می‌باشد.

تعدیل

در صورتی که بین شرکا و وراث، ملک و اموال متعدد دیگری باشد که در آن‌ها هم حالت اشاعه (اشتراک) باشد، در این صورت، شرکا با رضایت یکدیگر ملک به صورت مفروز به شریک و باقی اموال به شریک دیگر تقسیم می‌شود.

رد

در صورتی که ملک و مال دیگر که بین مالکین آن‌ها مشاع (مشترک) می‌باشد، ارزش ملک بیشتر باشد و مال دیگر را به شریک دیگر تقسیم می‌شود و ملک هم متعلق شریک دیگر است و شریکی که ملک به او تقسیم شده است، به جهت سهم بیشتری که تملک می‌کند، باید مالی به شریک دیگر بدهد.

فروش

ملک به درخواست هر یک از شرکا و با دستور دادگاه فروخته می‌شود.

افراز ملک

هرگاه ملکی و یا مال غیرمنقولی که بین شرکا باشد و بخواهند ملک را تقسیم کنند، در ابتدا باید از طریق افراز ملک اقدام کنند و به همین خاطر، با مراجعه به مرجع صالح، درخواست افراز ملک مشاعی را تقدیم می کنند.

با ارجاع به کارشناس و بررسی‌های لازم جهت اینکه افراز ملک و تقسیم آن امکان‌پذیر می‌باشد، اقدام به تعدیل سهام می‌شود و به این نحو که زمین و ملک به قطعات متساوی تقسیم می‌شود و بر همین اساس هم بر اساس سهم هر شریک، مقدار سهام تقسیم و تعدیل شده به او تعلق می‌گیرد.

پس از این مرحله و با صدور صورت مجلس تفکیکی، ملک مشاع تقسیم و مالکیت مفروز ایجاد و سند مالکیت صادر می‌گردد.

مرجع صالح

هرگاه ملکی که درخواست تقسیم آن لحاظ می‌شود، درخواست تقسیم آن باید به واحد افراز ثبتی در نزدیکی وقوع ملک داده شود و مرجع مزبور بعد از حصول شرایط و ارجاع به کارشناس، اقدام به افراز ملک، به نحو تعدیل سهام می‌کند.

افراز ملک در دادگاه

تقسیم ملک غیرمنقول، ابتدا از طریق افراز ملک و با مراجعه به واحد افراز ثبتی انجام‌پذیر خواهد بود و مرجع دیگر صالح نمی‌باشد.

ولی تحت شرایطی ممکن است که مرجع افراز ثبتی صلاحیت رسیدگی به دادخواست تقسیم و افراز ملک را نداشته باشد، در این صورت، تحت شرایط ذیل دادگاه نزدیک به وقوع ملک، صلاحیت رسیدگی به دادخواست افراز ملک مشاعی را دارد:

1_ با توجه به اینکه مالکیت ملک و اموال غیرمنقول، منتسب به شخص و یا اشخاصی است که سند رسمی مالکیت داشته باشند و یا به نام آن‌ها صادر شده باشد، در این صورت اگر ملک غیرمنقول، سند رسمی مالکیت نداشته باشد و یا اینکه جریان ثبتی آن خاتمه نیافته باشد، دادخواست افراز ملک مشاعی (تقسیم مال مشترک) غیر منقول، به دادگاه محل وقوع ملک تقدیم می‌شود.

2_ در بین اموال مشاعی، مال منقول وجود داشته باشد.

3_  یکی از مالکین ملک مشاع محجور (نابالغ) بوده باشد.

4_  ملک قابل تقسیم نباشد و بر اساس گواهی اداره ثبت اسناد، گواهی عدم امکان افراز صادر شده باشد، که در این صورت هر یک از شرکا درخواست فروش ملک مشاعی را به دادگاه ارائه خواهند نمود.

عدم امکان افراز ملک

به بیان وکیل افراز ملک، در صورتی که ملک مشاع بر اساس نظر واحد افراز ثبتی غیر قابل افراز باشد، در صورت تایید دادگاه و صدور دستور فروش ملک مشاعی از ناحیه دادگاه صالح، می‌توان ملک را فروخت و وجه آن را بین شرکا تقسیم کرد.

مواد قانونی دعاوی افراز مال مشاع

وکیل افراز ملک اذعان داشتند، از مواد قانونی حاکم بر دعاوی افراز می توان به مواد ۵۸۹ تا ۶۰۶ قانون مدنی اشاره نمود و همچنین قانون افراز و فروش املاک مشاع مصوب  ۱۳۵۷/۸/۲۲ و موادی از قانون ثبت اسناد و املاک کشور که به صورت پراکنده به آن اشاره شده است.

مشاوره حقوقی درباره نحوه افراز ملک مشاعی

وکیل افراز ملک، باید با قوانین ملکی و ثبتی و قانون افراز و فروش ملک مشاع آگاه باشد و تجربه کافی در این زمینه را داشته باشد.

اگر به دنبال کسب اطلاعات لازم در مورد موضوع افراز ملک هستید، می‌توانید از وکلای متخصص و با تجربه در این زمینه کمک دریافت نمایید تا شما را از ابتدا تا انتهای مسیر راهنمایی و کمک نمایند.

بنابراین، ما به شما موسسه حقوقی مهر پارسیان، با مدیریت دکتر محمدرضا مهری، را معرفی می‌کنیم که دارای بهترین و باتجربه‌ترین وکلا در این زمینه می‌باشد.
جهت دریافت نوبت مشاوره در زمینه افراز ملک، می‌توانید با شماره تماس‌های موسسه حقوقی مهر پارسیان نیز، تماس حاصل نمایید.

 

ملک مشاع چیست؟

ملک مشاع، ملکی است که بیش از یک نفر مالک داشته باشد و مشترک است، یعنی هر کدام از شرکا در تمام مال، دارای سهم هستند.

هزینه افراز ملک مشاع به چه صورت است؟

طبق ماده ۳ قانون افراز و فروش ملک مشاع (مشترک)، هزینه افراز مانند هزینه تفکیک از شخص متقاضی توسط اداره ثبت دریافت می‌گردد و برآورد این هزینه براساس ارزش معاملاتی روز است.

_

نشانی دفتر وکالت وکیل آنلاین در تهران

_

میدان ونک- ابتدای بزرگراه حقانی- خیابان گاندی جنوبی- خیابان چهاردهم- پلاک 14- طبقه 4- واحد 9 و 10

تلفن‌های تماس ثابت با دفتر موسسه مهر پارسیان (محمدرضا مهری) در تهران

تماس با دفتر وکیل آنلاین خارج از ساعات اداری و تعطیلات و ارسال پیام از طریق خط تلفن همراه

ارسال پیام از طریق شماره واتس اپ و تلگرام

پس از ارسال پیام شکیبا باشید تا جهت وقت مشاوره حضوری یا آنلاین هماهنگی صورت گیرد
حداکثر ظرف 12 ساعت وقت مشاوره تنظیم و به شما اعلام خواهد شد
دفتر وکالت مهر پارسیان – محمدرضا مهری وکیل پایه یک دادگستری

خدمات دفتر وکالت و امور حقوقی بین المللی محمدرضا مهری

مشاوره حقوقی آنلاین با وکلای پایه یک دادگستری در موضوعات تخصصی در همه ساعات شبانه روز
مشاوره حقوقی حضوری با وکیل تخصصی جرایئم اقتصادی
قبول وکالت دادگستری بدون حضور موکل در دفتر وکیل
خدمات وکالت ایرانیان خارج از کشور در ایران
خدمات وکالت ایرانیان در سایر کشورها توسط وکیل رسمی
معرفی بهترین وکیل مهاجرت بین المللی در تهران
بهترین وکیل کیفری تهران
بهترین وکیل ملکی تهران
بهترین وکیل دعاوی پولی و بانکی تهران
بهترین وکیل خانواده تهران
بهترین وکیل دادگاه تجدید نظر
بهترین وکیل اعاده دادرسی و دیوان عالی کشور
بهترین وکیل فرجام خواهی

4.8/5 - (6 امتیاز)

8 دیدگاه

  • سلام من و ۳ نفر اشتراکا مالک ملکی هستیم در تنکابن و هنوز سند رسمی برای ما صادر نشده من تقاضا افراز دارم ومیخواستم بدونم پا کجا باید این درخواست مطرح کنیم؟

    • سلام وقت شما بخیر
      اگر ملک غیرمنقول سند رسمی مالکیت نداشته باشد و یا اینکه جریان ثبتی آن خاتمه نیافته باشد، دادخواست افراز ملک مشاعی غیر منقول، به دادگاه محل وقوع ملک تقدیم میشود.

  • باسلام و احترام. زمینی کشاورزی به مساحت10 هکتار دارم که سند قطعی تک برگی جدید آن به نام خودم می‌باشد، می‌خواهم قطعاتی از آن را به متراژ 1500 متر مربع به فروش برسانم. سوال بنده این است که آیا امکان افراز زمین های فروخته شده به صورت مشاع در قالب توافق بین طرف های معامله – بدون مراجعه به اداره ثبت و یا دادگاه – وجود دارد؟ اگر این امکان وجود دارد، آیا می توان چنین توافقی را به صورت تعهد نامه محضری ثبت نمود؟

    • سلام وقت شما بخیر
      زمین کشاورزی طبق قانون قابل افراز و تقسیم نیست. کسی که 1500 متر خریداری میکند میتواند به نسبت سهم خود سند مشاعی بگیرید و تقسیم بین طرفین معتبر است. اما بهتر است در این خصوص با وکیل متخصص در مورد زمینهای افرازی مشورت نمایید. میتوانید برای دریافت اطلاعات بیشتر با شماره 09120067661 تماس حاصل فرمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *