مشاوره حقوقی فسخ و انفساخ

مشاوره حقوقی جعل و استفاده از سند مجعول

مشاوره حقوقی جعل و استفاده از سند مجعول


امروز با بررسی موضوع مشاوره حقوقی فسخ و انفساخ قرارداد همراه شما هستیم.

قبل از انعقاد هر قرارداد حقوقی مشاوره با وکیل پایه یک دادگستری و متخصص قراردادها امری اجتناب ناپذیر است.

گاهی در قراردادها عنوان می شود که در صورت عدم انجام تعهدات قرارداد خودبخود فسخ می شود.

یا اسقاط کافه خیارات از طرفین ساقط شده است.

یافتن راه حل حقوقی پس از بروز هرگونه مشکل، در تخصص وکلای دادگستری قرار دارد.

گروه وکلای رسمی مهر پارسیان به معانی فسخ و انفساخ قرارداد با بهره گیری از مرکز اطلاع رسانی قوه قضاییه خواهد پرداخت.

نکات مهم در مشاوره حقوقی فسخ و انفساخ

فسخ و انفساخ چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟

آیا فسخ قرارداد خود بخود با درج حق فسخ در قرارداد صورت می گیرد؟

مراحل اجرایی انفساخ قرارداد چیست؟

تفاوت بین عقد لازم و عقد جایز چیست؟

فسخ و انفساخ دو شیوه‌ای هستند که قانون‌گذار آن‌ها را برای انحلال قراردادها و به‌عبارتی، برای پایان‌بخشیدن به عمر قراردادها پیش‌بینی نموده است.

این دو شیوه تفاوت‌هایی نیز با یکدیگر دارند

فسخ به چه معنا است؟

شاید بیشتر شما واژه‌ی فسخ را شنیده باشید. مثلاً در معاملات مسکن، اعم از خرید یا اجاره این موضوع در قراردادها وجود دارد که در آن به هر دو طرف یا یکی از طرفین قرارداد اجازه داده می‌شود که در طی مدت زمان مشخص و با رعایت قوانین، قرارداد امضاشده را فسخ کنند.

فسخ در لغت به معنای برهم زدن معامله است.

درواقع، فسخ به این معنا است که یک طرف قرارداد به‌صورت ارادی بخواهد معامله را بر هم بزند.

حق فسخ قرارداد معمولاً به‌صورت شرطی در قرارداد برای طرفین ایجاد می‌شود.

مثلاً در قرارداد شرط می‌شود که اگر خریدار در زمان‌های مشخص‌شده باقی پول ملک را پرداخت نکند، فروشنده حق دارد ظرف مهلت یک هفته از عدم پرداخت پول، معامله را بر هم بزند. این شرط برای فروشنده پیش‌بینی شده و به این معنا نیست که اگر ظرف مهلت یک هفته از زمان مشخص‌شده، پول پرداخت نشود معامله خودبه‌خود برهم بخورد بلکه برهم‌خوردن معامله منوط به این است که فروشنده بخواهد از حق فسخ خود استفاده کند و معامله را بر هم بزند.

پس نتیجه می‌گیریم که فسخ قرارداد با اراده‌ی طرفی که این حق از قبل برای او پیش‌بینی شده است، صورت می‌گیرد. هم‌چنین، برای این‌که این حق به وجود بیاید، باید این شرط(عدم پرداخت پول در زمان معین) محقق شود.

باید توجه داشت که پیش‌بینی حق فسخ در یک قرارداد، مربوط به قراردادهای لازم می‌باشد و نه قراردادهای جایز زیرا در قراردادهای جایز این حق برای طرفین قرارداد وجود دارد که هر زمان که بخواهند قرارداد را بر هم بزنند.

منظور از قرارداد لازم و جایز چیست؟

قرارداد جایز قراردادی است که هر یک از طرفین قرارداد هر وقت که بخواهند می‌توانند عقد را برهم بزنند بدون این‌که حق فسخی در قرارداد پیش‌بینی شده باشد.

مثلاً قرارداد وکالت این‌گونه است؛ یعنی موکل هر وقت بخواهد می‌تواند وکیل را از سمتش برکنار کند و یک‌جانبه به او بگوید که دیگر تو وکیل من نیستی.

درمقابل، قرارداد لازم قراردادی است که هیچ‌یک از طرفین معامله حق برهم‌زدن آن را ندارند مگر این‌که این حق به‌صورت شرطی در قرارداد آمده باشد یا قانون چنین حقی را برای یکی از طرفین قرارداد قائل شده باشد.

انفساخ به چه معناست؟ چه تفاوتی با فسخ دارد؟

همانطور که در مطالب پیشین هم مورد اشاره قرار گرفت، انفساخ به معنای این است که عقد خود‌به‌خود بر هم ‌بخورد؛ یعنی بدون این‌که هریک از طرفین دعوا اراده کنند که عقد را برهم بزنند، عقد خودبه‌خود از بین می‌رود و دیگر هیچ حق انتخابی برای دو طرف قرارداد یا دادگاه باقی نمی‌ماند.

انفساخ قرارداد را به سه دسته تقسیم می‌کنند:

انفساخی که به‌طور مستقیم از اراده‌ی صریح طرفین معامله ناشی می‌شود.

مثلاً دو نفر قرارداد اجاره‌ای را منعقد می‌کنند و مهلت اجاره را نیز برای یک‌سال تعیین می‌نمایند. آن‌ها هم‌چنین در ضمن قرارداد خود پیش‌بینی می‌کنند که اگر در طول این یک‌سال موجر(مالک-اجاره‌دهنده) تصمیم به فروش ملک خود به دیگری بگیرد، قرارداد اجاره منحل خواهد شد. در این حالت، بدون این‌که حق فسخ برای کسی در نظر گرفته شود، حالتی پیش‌بینی شده است که در صورت وقوع آن قرارداد خودبه‌خود منفسخ می‌گردد.

انفساخی که ناشی از حکم قانونگذار است.

یعنی قانون‌گذار شرایطی را در قانون ذکر کرده است که اگر این شرایط رخ دهند، عقد خودبه‌خود برهم می‌خورد. مثلاً قانون‌گذار ذکر کرده است که اگر کالای مورد معامله قبل از اینکه به مشتری تحویل داده شود از بین برود، قرارداد خریدوفروش منفسخ می‌شود.

نوع سوم انفساخ هم ناشی از حکم قانون‌گذار است.

اما هدف آن حمایت از اراده طرفین معامله است. مثلاً اینکه اگر هر یک از طرفین معامله فوت کند یا مجنون شود، عقد منفسخ می‌شود.

در ‌نتیجه:

متوجه شدیم که هم فسخ و هم انفساخ هر دو شیوه‌ای هستند که قانون‌گذار آن‌ها را برای پایان‌بخشیدن به اعتبار و عمر قراردادها پیش‌بینی نموده است.

تفاوت فسخ و انفساخ نیز در این است که فسخ ناشی از اراده‌ی طرفین است و بایستی لحظه‌ای که می‌خواهند قرارداد را بر هم بزنند اراده‌شان را اعلام کنند و در فسخ عقد خودبه‌خود بر هم نمی‌خورد.

انفساخ به این معنا است که شرایطی وجود دارد که اگر این شرایط رخ دهند قرارداد خود‌به‌خود بر هم می‌خورد.

مشاوره حقوقی فسخ و انفساخ قرارداد

نشانی و شماره دفتر وکیل آنلاین قرارداد شمال تهران

تهران- گاندی جنوبی- خیابان 14- پلاک14- طبقه4- واحد 9- دفتر وکالت محمدرضا مهری

برای مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری، وکیل دادگستری شمال تهران و همکار دفتر وکالت محمدرضا مهری وکیل دادگستری با سابقه قضایی، همه روزه از ساعت‌های 19 الی9 و پنجشنبه‌ها15 الی9 با شماره‌های زیر تماس حاصل فرمایید.

شماره های همراه

09120067661

09120067662

09120067663

09120067664

09120067665

09120067669

درخواست وقت مشاوره با محمدرضا مهری، مدیر موسسه حقوقی مهر پارسیان، از طریق شماره های اعلامی امکان پذیر است.

راههای ارتباطی با دفتر محمدرضا مهری

021-88663925

021-88663926

021-88663927

021-88663628

021-88795408

021-88796143

دفتر وکالت و مشاوره حقوقی محمدرضا مهری

امتیاز دهی به مقاله

2 دیدگاه

  • سلام من یک باغ در رودسر داشتم. 8 ماه پیش فروختمش قرار بود 3 ماهه پول رو پرداخت کنه. میتونم معامله رو فسخ کنم؟

    • باسلام.
      بله، امکان فسخ معامله وجود دارد. براساس ماده 395 قانون مدنی: اگر مشتری (خریدار) ثمن (پول) را در موعد مقرر تأدیه (پرداخت) نکند، شما (فروشنده) حق دارید به علت دیر پرداخت کردن وجه، مطابق مقررات خیار تأخیر ثمن یا (همان اختیار فسخ کردن) معامله را فسخ، یا از دادگاه اجبار مشتری را به پرداخت وجه درخواست نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *