وکیل پایه یک خیابان دربند


با معرفی وکیل پایه یک خیابان دربند در شمیران همراه شما هستیم.

دَربَند، یکی از محله‌ های تهران از دهکده‌ های قدیمی شمیران در شمال باغ سعدآباد است.

کلانتری 122 تهران در خیابان دربند قرار دارد.

مجتمع قضایی عدالت تهران نیز در خیابان فناخسرو یکی از راه های ورود به خیابان دربند قرار دارد.

در این نوشتار علاوه بر معرفی وکیل پایه یک خیابان دربند با اصطلاح حقوقی دستور موقت آشنا خواهیم شد.

مشاوره حقوقی دستور موقت

توضیح توسط وکیل پایه یک خیابان دربند

با دستور موقت در قراردادها آشنا شویم

زمانی که فردی به دادگاه مراجعه می‌­کند تا گرفتن حکم نهایی و اجرای آن باید زمان صرف کند و لازمه­‌ی دادرسی با دقت و صادر شدن یک حکم عادلانه، بررسی چند مرحله­‌ای در دادگاه‌­ها است. حالا ممکن است فردی از دادگاه درخواستی داشته باشد که این زمانی که قرار است برای رسیدگی به این درخواست صرف شود، آن موضوع یا نفع را در معرض از بین رفتن قرار دهد که در نهایت مانعی برای صدور یا اجرای حکم ایجاد کند. برای این که این موضوع روشن شود مثالی را مطرح می­‌کنیم:

آقایی با یک سند عادی اقدام به خرید یک خانه کرده است و فروشنده حاضر به حضور در دفترخانه و تنظیم سند رسمی نیست، خریدار به دادگاه مراجعه می‌­کند و درخواست الزام به تنظیم سند رسمی می­‌دهد اما تا زمان صدور حکم ممکن است فروشنده به موجب یک سند رسمی خانه را به دیگری منتقل کند،

آیا در عالم قوانین و دادگاه­‌ها روشی برای این که چنین مشکلی پیش نیاید، پیش‌بینی شده است؟

در جواب باید گفت که بله، ما در نظام دادرسیِ دادگاه‌­ها یک روشی با عنوان دستور موقت داریم که گاهی با عنوان دادرسی فوری هم از آن یاد می­‌کنند که در قانون آیین دادرسی مدنی شرایط آن ذکر شده است.

در مثالی که در بالا زدیم خریدار علاوه بر دادخواست تنظیم سند رسمی که می­‌دهد باید یک درخواست دیگر با عنوان درخواست دستور موقتِ منع فروش ملک موردنظر به دادگاه بدهد و دادگاه با احراز شرایط دستور موقت،اجازه­‌ی فروش ملک را تا صدور رای نهایی به فروشنده نمی­دهد. یکی از موضوعاتی که بسیار دستور موقت کاربرد دارد، قراردادها است که در موارد تعهداتی که فرد ملزم به تحویل مالی باشد پرکاربرد است. موضوع دستور موقت می­‌تواند توقیف مال یا انجام عمل یا منع از انجام عملی باشد.(ماده ۳۱۶ قانون آیین دادرسی مدنی)

دستور موقت را می­‌توان هم به صورت کتبی مطرح کرد و هم به صورت شفاهی که در صورت‌مجلس ذکر می­‌شود و شخص درخواست­‌دهنده امضا می­‌کند.

حال به ذکر شرایط دستور موقت که در قانون آیین دادرسی مدنی ذکر شده است می­‌پردازیم:

دستور موقت یک اقدام موقتِ احتیاطی

هر ذی­نفعی ممکن است در هر مرحله از رسیدگی (پیش از اقامه­‌ی دعوا، ضمن آن)که احساس کند اقدام دادگاه برای جلوگیری از ضرری فوریت دارد، می‌­تواند از دادگاه درخواست دستور موقت در آن موضوع را بکند اما نظر دادگاه در این خصوص اثری در رای نهایی ندارد و صرفا یک عمل احتیاطی است که از ضرر احتمالی جلوگیری شود و ممکن است دادگاه در نهایت حکم به نفع درخواست‌دهنده­‌ی دستور موقت بدهد یا ندهد(م. ۳۱۷ق.آ.د.م). از این شرط متوجه می‌­شویم که فقط انجام کارهایی را می‌­توان درخواست کرد که جنبه­‌ی موقتی داشته باشند تا بتوان بعد از صدور حکم اثر دستور موقت (مانند توقیف ملک در مثالی که در بالا زدیم) را برداشت و برای مثال نمی­‌توان در دعوای الزام به انجام تعهد رنگ زدن خانه، دستور موقتِ رنگ زدن خانه مطرح کرد. بنابراین دستور موقت یک عملی است که دادگاه موقتی و احتیاطی به آن حکم می­‌دهد!

دستور موقت برای اموری است که فوریت دارند

دادگاه زمانی دستور موقت صادر می­‌کند که تشخیص دهد اگر اقدامی انجام نشود ممکن است مانعی در صدور یا اجرای حکم دادگاه پیش بیاید و در واقع نفعی تا صدور و اجرای حکم در حال تلف شدن باشد.(م. ۳۱۰ق.آ.د.م). تشخیص این که فوریت وجود دارد یا خیر بر عهده­‌ی دادگاه است و صرف ادعای ذی نفع کافی نیست و دادگاه بر اساس اصل دعوا و عرف نظر می­‌دهد.

دستور موقت تنها با درخواست ذی نفع نه دادگاه

دستور موقت فقط با درخواست ذی نفع بررسی و صادر می­‌شود و دادگاه نمی‌­تواند خودش بدون درخواست، فوریت را احراز کند و اقدام به صدور دستور موقت کند و برای مثال مالی را توقیف کند

دستور موقت فقط برای موضوع قابل طرح به عنوان دعوا

ذی‌نفع تنها در موضاعاتی می­‌تواند از دادگاه درخواست دستور موقت کند که آن موضوع قابلیت طرح به عنوان دعوا در دادگاه داشته باشد. همانطور که اشاره شد دستور موقت را می‌­توان قبل از دادن دادخواست و طرح کردن دعوا از دادگاه مطالبه کرد، در این مورد موضوع دستور موقت باید بر اساس دعوایی باشد که موضوع آن قابلیت طرح در دادگاه را داشته باشد برای مثال نمی­‌توان از دادگاه درخواست توقیف ماشین شوهر را داد تا به سرکار نرود!! دادگاه از ما دعوایی با عنوان الزام شوهر به خانه­‌نشینی قبول نمی‌­کند! در موردی که در ضمن دعوا درخواست دستور موقت داده می‌­شود این شرط به طور پیش فرض وجود دارد چون دعوای ما در دادگاه قبول شده است.

دادگاه صالح دستور موقت

اصل بر این است که همان دادگاهی که صالح به رسیدگی به دعوای اصلی است، به همان دادگاه باید درخواست دستور موقت داد و همان صالح به رسیدگی به آن است(م.۳۱۵ق.آ.د.م). بنابراین اگر دستور موقت قبل از دعوا درخواست شود ، باید در دادگاهی مطرح شود که به دعوای اصلی رسیدگی خواهد کرد و اگر بعد از اقامه­‌ی دعوا باشد، عملا همان دادگاهی که به دعوا رسیدگی می­‌کند به دستور موقت رسیدگی خواهد کرد.

این قاعده یک استثنائی هم دارد و آن این است که موضوع دستور موقت در مقر دادگاهی دیگر باشد، به آن دادگاه باید درخواست دستور موقت داد.

با یک مثال موضوع را روشن می­‌کنیم،

در یک قرارداد خرید و فروشی چند ملک در چند شهر مختلف مورد معامله قرار می­‌گیرد،

خریدار برای الزام به تنظیم سند رسمی به دادگاه شیراز مراجعه می‌­کند که یکی از ملک‌­ها در آن قرار دارد، اما در مورد ملکی که در شهر سروستان واقع شده است احساس خطر می­‌کند و می‌خواهد درخواست دستور موقت دهد که فروشنده آن را نفروشد، چون ملک یک مال غیر منقول است و رسیدگی به موضوعات مربوط به آن باید در دادگاه محل قرار داشتن مال باشد، لذا باید درخواست دستور موقت را به این دادگاه بدهد هرچند که دادگاه شهر شیراز به اصل دعوا رسیدگی می­‌کند.

این استثنا برای راحت تر شدن بررسی و سرعت بخشیدن است.

جبران خسارت احتمالی ناشی از دستور موقت

گفتیم که ممکن است دادگاه در نهایت رایی دهد که خلاف دستور موقت باشد، برای مثال در قراردادی قرار بوده است خریدار ماشینی را به عنوان ما بقی پول خرید خانه به فروشنده بدهد، فروشنده هم دعوایی مطرح می‌­کند با عنوان الزام به دادن ثمن معامله، و طبق دستور موقت برای اینکه ماشین را نفروشد، ماشین را توقیف می­‌کند اما بعد از رسیدگی معلوم می­‌شود خریدار تمام پولی که باید به او می­‌داده را داده است و نیازی به دادن ماشین نبوده، حالا که ماشین خریدار سه ماه توقیف بوده و او با آن کسب درآمد می­‌کرده، تکلیف چیست؟

قانون این موضوع را پیش‌بینی کرده و به همین دلیل از کسی که درخواست دستور موقت می­‌کند یک مالی را اخذ می‌­کند که در دادگاه‌­ها به آن “تامین” می­گویند و هدف از این تامین این است که در صورت محکوم شدن خواهانِ دستور موقت، از آن خساراتی که به طرف مقابل وارد شده است را با سهولت جبران کنند.

در چه حالتی دستور موقت لغو می‌­شود

در دو حالت ممکن است دستور موقت لغو شود:

۱) در حالتی که طرف مقابل یک مالی متناسب با موضوع دستور موقت به دادگاه بدهد تا خیال خواهانِ دستور موقت راحت شود که اگر حکم به نفع او شد، راهی برای جبران وجود دارد. برای مثال در مورد قبلی، خریدار به جای اینکه ماشینش در توقیف بماند، مبلغی معادل آن ماشین به دادگاه بدهد و بعد ماشین خود را از توقیف آزاد کند، در این حالت فروشنده نیز خیالش راحت است که اگر حکم به نفع او صادر شود مالی برای دریافت وجود دارد و تاخیری رخ نمی ­‌دهد.

۲) در صورتی که دلیلی که دستور موقت بر اساس آن صادر شده است منتفی گردد و از بین برود دستور موقت نیز منتفی می ­‌شود. برای مثال وقتی اصل دعوا منتفی می ­‌شود دیگر دستور موقت آن نیز لغو می‌ شود.

وکیل پایه یک دادگستری خیابان دربند شمیران

خدمات تخصصی گروه وکلای خانواده تهران

موسسه حقوقی مهر پارسیان، با به کارگیری برترین وکلای خانواده در شمال تهران خدمات زیر را ارئه خواهد نمود:

مشاوره حقوقی آنلاین و حضوری با وکیل پایه یک خیابان دربند

قبول وکالت در پرونده طلاق توافقی و طلاق یک طرفه

قبول وکالت در مطالبه و وصول مهریه

قبول وکالت در پرونده حضانت فرزند

تنظیم دادخواست جهت دعاوی خانواده

قبول وکالت در پرونده کیفری خانواده مانند شکایت ترک انفاق، تدلیس در ازدواج، کتک زدن همسر و فحاشی

تنظیم و تهیه لایحه دفاعیه جهت ارائه به دادگاه خانواده

در صورت نیاز به مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک خیابان دربند به یکی از راه های زیر اقدام کنید.

ارسال پیام از طریق خط تلفن همراه

09120067661

09120067662

09120067663

09120067664

09120067665

09120067669

ارسال پیام از طریق شماره واتس آپ و تلگرام

09120067664

09120067669

پس از ارسال پیام شکیبا باشید تا جهت وقت مشاوره حضوری یا آنلاین هماهنگی صورت گیرد.

حداکثر ظرف 12 ساعت وقت مشاوره تنظیم و به شما اعلام خواهد شد.

دفتر وکیل پایه یک ویژه خانواده خیابان دربند تهران

امتیاز دهی به مقاله

1 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *