گاهی بهترین راه برای مقابله و جلوگیری از صدور حکم محکومیت کیفری، مشاوره آنلاین با وکیل کیفری تهران میباشد.
در بعضی از جرایم قابل گذشت و یا حتی غیر قابل گذشت مدت شکایت شاکی محدود است و در صورت عدم طرح شکایت در مدت تعیین شده؛ امکان شکایت از ناحیه شاکی یا وکیل کیفری وی وجود ندارد.
به همین جهت توصیه میشود در مواجه با جرایمی کیفری همچون کلاهبرداری، شرب خمر، فروش مال غیر، اختلاس، ارتشا و… قبل از طرح هرگونه شکایت حتما با وکیل متخصص کیفری در این رشتهها مشاوره نمایید.
نکات مهمی در مشاوره آنلاین با وکیل کیفری تهران بررسی میشوند:
مهلت طرح شکایت در پرونده کلاهبرداری، سرقت و خیانت در امانت.
معرفی بهترین وکیل کیفری در تهران.
شرایط اسقاط قصاص در قتل عمدی.
دیه بدل از قصاص در قتل عمد.
ساقط شدن حق شکایت از جرایم تعزیری قابل گذشت در مدت یک سال
مطابق ماده 106 قانون مجازات اسلامی:
در جرائم تعزیری قابل گذشت که فهرست برخی از آنها در پایین خواهد آمد، هرگاه متضرر از جرم در مدت یک سال از تاریخ اطلاع از وقوع جرم، شکایت نکند، حق شکایت کیفری او ساقط می شود؛ مگر اینکه تحت سلطه متهم بوده یا به دلیلی خارج از اختیار، قادر به شکایت نباشد که در این صورت مهلت مزبور از تاریخ رفع مانع محاسبه میشود.
هرگاه متضرر از جرم قبل از انقضای مدت مذکور فوت کند و دلیلی بر صرف نظر وی از طرح شکایت نباشد هر یک از ورثه وی در مهلت شش ماه از تاریخ وفات حق شکایت دارد.
غیر از مواردی که شاکی تحت سلطه متهم بوده، در صورتی به شکایت وی یا ورثه او رسیدگی میشود که جرم موضوع شکایت طبق ماده (105) این قانون مشمول مرور زمان نشده باشد.
فهرست برخی از جرایم قابل گذشت از این قرار است:
جرایم قابل گذشت، جرایمی هستند که تعقیب و رسیدگی در آنها با شکایت شاکی آغاز میشود و با گذشت شاکی نیز خاتمه مییابد.
اصل بر غیرقابل گذشت بودن جرم است مگر اینکه قابل گذشت بودن جرمی در قانون بیان شده باشد؛ با تصویب قانون کاهش مجازاتها، برخی از قوانین از غیر قابل گذشت بودن؛ به قابل گذشت بودن تبدیل شدند که به برخی از آنها اشاره مینماییم.
قذف و سرقت، تحصیل سند یا نوشته با سوء استفاده از ضعف نفس اشخاص، توهین به افراد، سقط جنین ناشی از ضرب و اذیت و آزار عمدی زن حامله، امتناع از دادن طفل سپرده شده، رها کردن طفل یا شخصی که قادر به محافظت از خود نیست در محل خالی از سکنه، ترک انفاق زوجه و افراد واجب النفقه، افشای اسرار حرفهای، تهدید، تحریق اشیای منقول.
تخریب عمدی اشیای منقول و غیر منقول، از بین بردن حیوان حلال گوشت دیگری بدون ضرورت یا حیواناتی که شکار آنها توسط دولت ممنوع است، سوزاندن یا اتلاف عمدی اسناد تجاری و غیر تجاری دولتی، چراندن محصول دیگری، تخریب باغ و محصول دیگری، قطع یا از بین بردن اصل نخل خرما بدون مجوز قانونی، تصرف عدوانی یا ایجاد مزاحمت یا ممانعت از حق، تصرف ملک غیر به قهر و غلبه، ورود به عنف یا تهدید در منزل یا مسکن غیر، افترا، نشر اکاذیب، افترای عملی، هجو، صدور چک پرداخت نشدنی..
شرایط گذشت ولی دم نابالغ چگونه است؟
قانونگذار جزایی در ماده ۳۵۱ قانون مجازات اسلامی مصوب سال ۱۳۹۲ بیان میدارد:
«ولی دم، همان ورثه مقتول است به جز مرد یا زن او که حق قصاص ندارد.»
با توجه به این ماده قانونی باید گفت هر کسی که هنگام فوت مقتول از وی ارث میبرد، دارای حق قصاص خواهد بود.
این قاعده کلی یک استثنا دارد و آن، مربوط به زن یا شوهر مقتول است که اگر چه از مقتول ارث میبرد اما جزو اولیای دم محسوب نمیشود.
البته اگر حق قصاص، به هر علت، به دیه تبدیل یا به مال یا حقی مصالحه شود، همسر مقتول نیز از آن ارث خواهد برد بنابراین اگر اولیای دم در مقابل گرفتن مالی گذشت کنند، زن و شوهر از آن مال ارث خواهند برد.
در فرضی که بعضی از اولیای دم، خواهان قصاص و عدهای خواهان دیه باشند:
همسر مقتول از سهم دیه کسانی که خواهان دیه هستند، ارث میبرد.
بنابراین اگر پدر تقاضای قصاص کند اما پسر وی در مقابل گرفتن دیه گذشت کند، همسر مقتول از آنچه پسر بر آن توافق کرده است، ارث خواهد برد.
در یک فرض ممکن است زن یا شوهر نیز جزو اولیای دم محسوب شوند و آن زمانی است که صاحب حق قصاص فوت کند و همسر مقتول جزو ورثه صاحب حق قصاص باشد.
در این صورت، به علت ارث، زن یا شوهر ممکن است ولیّ دم به حساب آید.
علاوه بر زن یا شوهر، اشخاص دیگری نیز هستند که با وجود اینکه ممکن است خویشاوند نزدیک مقتول باشند، اما جزو اولیای دم محسوب نمیشوند.
به عنوان مثال، اگر مرتکب یا شریک در قتل عمدی، از ورثه باشد، به دلیل جنایتی که مرتکب شده است؛ ولیّ دم محسوب نخواهد شد و حق قصاص و دیه نخواهد داشت و حق قصاص را نیز به ارث نخواهد برد.
همچنین اگر قربانی جرم یا ولیّ دم قربانی جرم، صغیر یا مجنون باشد و ولیّ او مرتکب قتل عمدی شود یا شریک در آن باشد، ولی یا سرپرست وی در این مورد، ولایت نخواهد داشت.
شرایط گذشت ولی دم نابالغ
قصاص نفس، مجازات قتل عمد است که منتهی به سلب حیات مجرم میشود؛ این موضوع در حالی است که ممکن است ولیّ دم به سن بلوغ نرسیده باشد.
در چنین فرضی، ولیّ فرد صغیر یا نابالغ دو راه پیش روی خود خواهد داشت:
نخست میتواند با رعایت مصلحت صغیر، از میان گزینههای قصاص، مصالحه یا گذشت، یکی را انتخاب کند؛
دوم، میتواند هیچ تصمیمی نگیرد و تصمیمگیری را به بعد از بالغ شدن صغیر واگذار کند تا خود وی بهترین تصمیم را بگیرد.
در فرضی که بعضی از اولیای دم، کبیر، عاقل و خواهان قصاص باشند، میتوانند مرتکب را قصاص کنند اما در صورتی که ولیّ دمی که صغیر یا مجنون است، خواهان پرداخت سهم دیه اولیای دم کبیر، عاقل و خواهان قصاص باشد، باید مطابق خواست او عمل کنند.
اما در صورتی که ولیّ دمی که صغیر یا مجنون است، ولیّ (سرپرست) و سرپرستی نداشته باشد یا ولیّ او شناخته نشود یا به او دسترسی نباشد، تکلیف چیست؟
بر اساس ماده 356 قانون مجازات اسلامی:
«اگر مقتول یا مجنیٌعلیه یا ولی دمی که صغیر یا مجنون است ولی نداشته باشد یا ولی او شناخته نشود یا به او دسترسی نباشد، ولی او، مقام رهبری است و رییس قوه قضاییه با استیذان از مقام رهبری و در صورت موافقت ایشان، اختیار آن را به دادستانهای مربوط تفویض میکند.»
باید توجه داشت که قصاص نفس در قتلهای غیرعمد یا خطای محض، کاربرد ندارد و فقط در موردی استفاده میشود که جنایتی شرایط قانونی قتل عمد را داشته باشد.
در این صورت، مجازات اصلی مرتکب قتل عمد، قصاص نفس خواهد بود که گاهی به اشتباه به آن «اعدام» گفته میشود بنابراین پرداخت دیه، مجازات اصلی قتل عمد نیست اما ممکن است با موافقت اولیای دم با قاتل، طرفین تصمیم بگیرند قصاص نفس را در مقابل پرداخت مال یا به صورت رایگان به دیه تبدیل کنند.
حتی در چنین فرضی، اگرچه قاتل از قصاص رهایی مییابد اما به دلیل جرمی که مرتکب شده و نظم عمومی را برهم زده است، به مجازاتهای تعزیری محکوم میشود.
مهلت گذشت و شرایط آن
گذشت اولیای دم در قتل عمد به زمان خاصی محدود نیست بلکه صاحب حق قصاص در هر مرحله از مراحل تعقیب یا رسیدگی یا اجرای حکم میتواند به طور رایگان یا با مصالحه، در برابر حق یا مال گذشت کند؛ بنابراین مهلت اولیای دم از زمان تعقیب و پیش از صدور حکم آغاز میشود.
البته ولیّ دم نمیتواند پیش از فوت قربانی جنایت، مرتکب را قصاص کند و در صورتی که در این زمان اقدام به قتل مرتکب کند، چنانچه جنایت در نهایت سبب فوت قربانی جنایت نشود، مستحق قصاص خواهد بود.
بنابراین اگر کسی ضارب پدر خود را که در حال مرگ است، بکشد اما اتفاقا پدر وی بهبود یابد، پسر که قصد انتقام داشته، به دلیل قتلی که مرتکب شده است قصاص میشود.
اگر در همین فرض، ضارب پدر کشته شود و پدر هم بر اثر جنایت ضارب فوت کند، در این صورت پسر به تعزیر (مجازات) مقرر در قانون محکوم میشود.
طبیعتا ممکن نیست که مهلت گذشت اولیای دم، تا بعد از اجرای حکم و قصاص قاتل ادامه پیدا کند. اولیای دم میتوانند در مقابل گذشت خود چیزی مطالبه نکنند یا گذشت را به پرداخت مالی موقوف کنند.
در مورد میزان این مال، محدودیتی وجود ندارد بنابراین ممکن است به میزان دیه، کمتر یا بیشتر از آن توافق کنند.
در فرضی که اولیای دم با قاتل توافق کرده و گذشت و اسقاط حق قصاص را به پرداخت وجهالمصالحه یا موضوع دیگری مشروط کنند، حق قصاص تا پرداخت آن برای اولیای دم باقی خواهد بود.
در فرضی که پس از مصالحه یا گذشت مشروط اولیای دم، مرتکب قتل عمد، حاضر یا قادر به پرداخت وجهالمصالحه یا انجام دادن تعهد خود نباشد یا شرط محقق نشود، حق قصاص محفوظ است و پرونده برای بررسی به همان دادگاه ارجاع میشود تا مراحل خود را تا اجرای قصاص سپری کند.
مواردی از قتل عمدی که قاتل قصاص نمیشود را میتوان به ۳ دسته تقسیم کرد:
الف – قتل هایی که مشمول علل موجهه هستند.
ب)- قتل هایی که در آنها موارد سقوط قصاص وجود دارد.
ج)قتل های عمد که موجب قصاص نیست.
قتلهایی که مشمول علل موجهه هستند:
۱- قتل عمدی شخص مهدور الدّم. (فردی که کشتن او توسط برخی از افراد مجاز است)
۲ – قتل عمدی که در مقام دفاع مشروع ارتکاب مییابد.
۳- قتل عمدی مرد اجنبی که با همسر فردی در حال زنا باشند.
۴- قتل عمدی در اجرای امر آمر قانونی.
موارد سقوط قصاص:
۱- گذشت ولی
۲- مطالبه دیه
۳- فوت قاتل
۴- فرارقاتل
۵-عفو حاکم
۶- تعارض دو شهادت
مواردی که قتل عمدی متحقق شده ولی موجب قصاص نفس نیست:
۱- قاتل پدر یا جدّ پدری (پدربزرگ) مقتول باشد.
۲- قاتل دیوانه یا نابالغ باشد.
۳- مقتول دیوانه باشد.
۴- قاتل مست بوده و به کلی مسلوب الاختیار شده و قبلاً برای چنین کاری خود را مست نکرده باشد.
۵- هرگاه کسی در حال خواب یا بیهوشی شخصی را بکشد قصاص نمیشود فقط به دیه قتل به ورثه مقتول محکوم میشود.
۶- قاتل به اعتقاد مهدورالدم بودن یا استحقاق قصاص عمداً دیگری را کشته باشد.
مشاوره آنلاین با وکیل کیفری تهران:
موسسه حقوقی مهر پارسیان، با به کارگیری برترین وکلای کیفری در شمال تهران خدمات زیر را ارئه خواهد نمود:
مشاوره حقوقی آنلاین و حضوری با وکیل
قبول وکالت در پرونده کلاهبرداری، فروش مال غیر، خیانت در امانت
قبول وکالت در پرونده اخلال در نظام اقتصادی کشور و تحصیل مال از طریق نامشروع
قبول وکالت در پرونده پولشویی و جرایم مالی کارکنان دولت
تنظیم دادخواست جهت مطالبه ضرر و زیان ناشی از جرم
قبول وکالت در پرونده کیفری خانواده مانند شکایت ترک انفاق، تدلیس در ازدواج، کتک زدن همسر و فحاشی
تنظیم و تهیه لایحه دفاعیه جهت ارائه به دادگاه کیفری یک و دو
قبول اعاده دادرسی در دیوان عالی کشور و اعمال ماده 477 کیفری
در صورت نیاز به مشاوره حقوقی با وکیل تخصصی کیفری تهران به یکی از راههای زیر اقدام کنید.
مهلت گذشت اولیای دم از قصاص چه مدت است؟
گذشت اولیای دم در قتل عمد به زمان خاصی محدود نیست و صاحب حق قصاص در هر مرحله از مراحل تعقیب یا رسیدگی یا اجرای حکم میتواند از حق یا مال گذشت کند.
در چه مواردی قصاص از بین میرود؟
گذشت ولی (اولیای دم)، مطالبه دیه، فوت قاتل، فرارقاتل، عفو حاکم.
ارسال پیام از طریق خط تلفن همراه به موبایل وکیل تخصصی کیفری تهران
09120067661
09120067662
09120067663
09120067664
09120067665
09120067669
ارسال پیام از طریق شماره واتس آپ و تلگرام وکیل متخصص پرونده کیفری تهران
09120067664
09120067669
09121281014
پس از ارسال پیام شکیبا باشید تا جهت وقت مشاوره حضوری یا آنلاین هماهنگی صورت گیرد.
حداکثر ظرف 12 ساعت وقت مشاوره تنظیم و به شما اعلام خواهد شد.
دفتر وکیل پایه یک ویژه پرونده کیفری تهران
عرض ادب جناب وکیل میخواستم بدونم اگر فردی اسرار شرکت رو به رقیب بگه و ازش شکایت کنن ولی بعدا بتون رضایت شاکی رو بگیره بازهم مجازات میشه؟
سلام وقت شما بخیر
خیر، با قانون کاهش مجازاتها جرم افشای اسرار حرفهای در زمره جرایم قابل گذشت قرار گرفت و شما میتوانید با جلب رضایت شاکی متحمل مجازات نشوید.
سلام یک نفر از دوستای من تلگرام یه نفرو هک کرده و به دوستاش پیام زده و ازشون پول گرفته مجازاتش چیه؟
سلام وقت شما بخیر
صرف هک گوشی مشمول مجازات مندرج در ماده 729 قانون مجازات اسلامی بوده است و حسب مورد 91 روز تا یکسال حبس و یا جزای نقدی در پی دارد، در این خصوص میتوانید با وکیل متخصص در امور کیفری مشورت نمایید. برای دریافت اطلاعات با شماره 09120067662 تماس حاصل فرمایید.