امروز با بررسی یک سوال در خدمتتان هستیم، سرقفلی چیست؟
همین لفظ به ظاهر ساده، برای بسیاری مشکل آفرین بوده، لذا دانستن قوانین و قواعد مربوط به آن بسیار حائز اهمیت است.
همانطور که مستحضرید، قرارداد اجاره یکی از پرکاربردترین قراردادها در جوامع امروزی است؛ قرارداد اجاره، قراردادی است که به موجب آن در ازای مبلغ مشخصی، ملکی را از صاحب ملک برای مدت معینی اجاره میکند.
اما حق سرقفلی در پی اجاره یک ملک تجاری ایجاد میشود؛ بنابراین موضوعی که در این مقاله بررسی میشود حق سرقفلی در قرارداد اجاره میباشد.
سوالاتی که در این مقاله توسط وکیل پایه یک دادگستری، بررسی خواهند شد:
- سرقفلی چیست؟
- مواد قانونی مرتبط با حق سرقفلی چه میباشند؟
- آیا حق سرقفلی همان حق کسب و پیشه است؟
- تفاوت حق کسب و پیشه و حق سرقفلی چیست؟
سرقفلی چیست:
جهت توضیح حق سرقفلی ابتدا باید به توضیح حق کسب و پیشه بپردازیم، طبق نظر دکتر کاتوزیان، مستاجر، به دلیل حقی که در نتیجه فعالیت خود در جلب مشتری و شهرتی که پیدا کرده است در اجاره کردن محل کسب خویش بر دیگران مقدم شناخته میشود.
به عبارتی سادهتر چون مستاجر در آن محل مشغول به فعالیت بوده و به موجب آن برای مشتریانش شناخته شده، بعد از اتمام موعد قرارداد اجاره اولویت این را دارد که مجددا با او قرارداد بسته شود.
این چند خط مختصری از حق کسب و پیشه بود؛ حال به حق سرقفلی میپردازیم:
وکیل متخصص ملک ونک
براساس توضیحات حق کسب و پیشه، سرقفلی مبلغی است که مستاجر محل کسب از مالک آن محل بابت سابقه کار خود در آن محل و در رابطه با جلب مشتری نمیگیرد؛ سرقفلی جزء دارایی نامرئی است و درآمد نیست، در نتیجه مالیات به آن تعلق نمیگیرد.
سرقفلی مبلغی است که مالک محل کسب تازهساز در اولین قرارداد اجاره علاوه بر اجارهبهای ملک، از مستاجر نمیگیرد. این پول درآمد است و مشمول مالیات بر درآمد میشود.
در واقع سرقفلی حقی است که قانون جهت حمایت از مستاجران ملکهای تجاری در نظر گرفته است.
تفاوت سرقفلی و حق کسب و پیشه چیست؟
بسیاری میپرسند وقتی حق کسب و پیشه هست، حق سرقفلی چیست؟ در این مطلب به شکل مختصر به بررسی تفاوت این دو میپردازیم.
این دو اصطلاح معانی مشابهی دارند، اما در اصل تفاوتهایی نیز بین آنها وجود دارد.
سرقفلی از ابتدای اجاره وجود دارد؛ با توافق مالک و مستاجر تعیین میشود؛ در حالی كه حق كسب و پيشه در ابتدا وجود ندارد و با گذر زمان در اثر فعاليت مستأجر، ایجاد میشود.
مالک و مستاجر میتوانند با توافق خود حق سرقفلی را از بین ببرند، اما از بین بردن حق كسب و پيشه در اول اجاره با توجه به اينكه هنوز به وجود نيامده، امکان ندارد.
وکیل سرقفلی ونک
مبنای حق كسب و پيشه بستگي به حسن شهرت و جمعآوری مشتری و رونق كسب دارد. اما مبنای سرقفلي ناشی از پرداخت مبلغ در اول اجاره است.
ميزان حق سرقفلی با موقعيت و كيفيت بنا در ارتباط مستقیم دارد، اما ميزان حق كسب و پيشه به تعداد مشتریهای محل كسب و رونق كار بستگی دارد
حتي اگر مكان تجاری مانند مغازه بدون دريافت سرقفلی اجاره داده شود ممكن است مستاجر بعد از اتمام مدت اجاره، دارای حق كسب و پيشه شود.
بر عكس این قضيه نیز ممکن است؛ يعني فردی مكانی را با پرداخت سرقفلی اجاره كند و به عنوان گاراژ یا انباری از آن استفاده كند در اين حالت حق كسب و پيشه برای مستاجر لحاظ نمیشود.
توافق در مورد سرقفلی چیست؟
توجه داشته باشید اگر مالک مغازه را به شخص دیگری بفروشد، خریدار باید به توافق مستاجر با مالک پیشین احترام بگذارد. پس حق و حقوق مستاجر در برابر مالک جدید تغییری نخواهد کرد.
برای استفاده از این حق، باید با توافق با مالک آن را برای خود ایجاد نمود؛ چرا که این حق به طور خودکار برای مستاجر لحاظ نمیشود.
در هنگام قرارداد مستاجر با توافق مالک یک مبلغ مشخصی را به عنوان سرقفلی در اختیار مالک قرار میدهد که در عرف به آن خرید سرقفلی هم گفته میشود.
با این کار مالک مغازه بر اساس قانون موظف است تا در هنگام تخلیه، سرقفلی را به قیمت روز محاسبه کند و به مستاجر پرداخت نماید.
نمونه دادخواست مطالبه حق سرقفلی
ملک مورد اجاره باید تجاری باشد؛ مستاجر حتما باید مبلغ نام برده را به عنوان سرقفلی پرداخت کند؛ در زمان تنظیم قرارداد، مستاجر و مالک توافق میکنند که مالک باید تا زمان مورد توافق با مستاجر، ملک را به شخص دیگری اجاره ندهد و هر سال با قیمتی منصفانه آن را به مستاجر اجاره دهد.
اگر با پایان مدت قرارداد مالک تمایلی به تمدید قرارداد نداشته باشد باید همان مبلغ سرقفلی را به نرخ روز به مستاجر پرداخت کند.
در زمان تنظیم قرارداد، مالک و مستاجر توافق کنند تا زمانی که ملک مورد اجاره در دست مستاجر است، مالک حق ندارد مبلغ اجارهبها را افزایش دهد، یا درخواست تخلیه کند، هر سال نیز ملک را با همان مبلغ به مستاجر واگذار نماید.
مستاجر میتواند در صورت تقاضای مالک مبنی بر تخلیه ملک مبلغی را به عنوان سرقفلی بخواهد.
وکیل سرقفلی
چرا حق سرقفلی ایجاد شده است؟
وقتی مستاجر، یک ملک تجاری مانند مغازه را از مالک آن اجاره میکند، با تلاش و کوشش نه تنها برای خود مشتریانی مییابد، بلکه باعث معروفیت و شهرت مغازهی مالک نیز میشود.
وکیل حقوقی توانیر
حال اگر مالک بعد مدتی عذر مستاجر را بخواهد، مستاجر باید تلاش خود را از صفر و در مکان جدید آغاز کند. در حالیکه مالک از شهرتی که مستاجر برایش به ارمغان آورده بهره میبرد.
میزان سرقفلی چقدر است؟
این میزان به چند فاکتور بستگی دارد:
- موقعیت قرارگیری ملک تجاری
- چه مزایایی برای مالک یا مستاجر لحاظ شده
- مدت اشتغال مستاجر به آن کسب و کار در آن ملک
- حسن شهرت مستاجر در آن ملک که در معروفیت آن ملک نیز تاثیر داشته است.
- نوع کسب و کار مستاجر
البته باید این نکته مهم را مدنظر قرار داد که حق کسب و پیشه و حق سرقفلی در خصوص قراردادهای املاک تجاری که قبل از سال 1376 تنظیم شدهاند میباشد و پس از آن قراردادهای اجاره اغلب براساس قانون مدنی تنظیم میشوند.
چنانچه در خصوص املاک تجاری خود نیازمند مشورت گرفتن از وکیل متخصص هستید؛ ما به شما موسسه حقوقی مهر پارسیان، با مدیریت دکتر محمدرضا مهری، وکیل پایه یک دادگستری را که دارای وکلای متخصص است؛ معرفی میکنیم.
جهت تنظیم وقت و دریافت مشاوره با موسسه حقوقی مهر پارسیان تماس بگیرید.
آیا حق سرقفلی قابل مطالبه است؟
چنانچه در قرارداد اجاره این حق پیشبینی شده باشد و اسقاط نشده باشد؛ قابل مطالبه خواهد بود.
آیا حق سرقفلی و حق کسب و پیشه یکی میباشند؟
خیر این دو حق متفاوت میباشند که وجه اشتراک آنها وجود هر دو در املاک تجاری میباشد.
سرقفلی چیست؟
نشانی دفتر وکالت وکیل آنلاین در تهران
میدان ونک- ابتدای بزرگراه حقانی- خیابان گاندی جنوبی- خیابان چهاردهم- پلاک 14- طبقه 4- واحد 9 و 10
تلفنهای تماس ثابت با دفتر موسسه مهر پارسیان (دکتر محمدرضا مهری) در تهران
تماس با دفتر وکیل آنلاین خارج از ساعات اداری و تعطیلات و ارسال پیام از طریق خط تلفن همراه
ارسال پیام از طریق شماره واتس اپ و تلگرام
پس از ارسال پیام شکیبا باشید تا جهت وقت مشاوره حضوری یا آنلاین هماهنگی صورت گیرد
حداکثر ظرف 12 ساعت وقت مشاوره تنظیم و به شما اعلام خواهد شد
دفتر وکالت مهر پارسیان – دکتر محمدرضا مهری وکیل پایه یک دادگستری
خدمات دفتر وکالت و امور حقوقی بین المللی دکتر محمدرضا مهری
مشاوره حقوقی آنلاین با وکلای پایه یک دادگستری در موضوعات تخصصی در همه ساعات شبانه روز
مشاوره حقوقی حضوری با وکیل تخصصی جرایئم اقتصادی
قبول وکالت دادگستری بدون حضور موکل در دفتر وکیل
خدمات وکالت ایرانیان خارج از کشور در ایران
خدمات وکالت ایرانیان در سایر کشورها توسط وکیل رسمی
معرفی بهترین وکیل مهاجرت بین المللی در تهران
بهترین وکیل کیفری تهران
بهترین وکیل ملکی تهران
بهترین وکیل دعاوی پولی و بانکی تهران
بهترین وکیل خانواده تهران
بهترین وکیل دادگاه تجدید نظر
بهترین وکیل اعاده دادرسی و دیوان عالی کشور
بهترین وکیل فرجام خواهی
سلام وقتتون بخیر، پدر من چند سال پیش ملکی را در طبقات فوقانی ساختمان اداری که فقط طبقه همکف آن کاربری تجاری دارد، خریداری کرده بود و آن هم به این شرط که متعهد شود هرساله ملک را به همان مبلغ به مستاجر واگذار کند، آن را اجاره دهد. بعد از فوت پدرم از مستاجر خواستیم که ملک را تخلیه کند، اما او برای تخلیه تقاضای سرقفلی کرده است. آیا تقاضای مستاجر قانونی است؟
سلام، در صورتی که محلی که به عنوان محل کسب وکار اجاره داده شده، به موجب گواهی پایان کار شهرداری یا پروانه ساختمان، اداری محسوب شود، مطابق ماده 6 قانون روابط موجر و مستاجر سال 1376، حق سرقفلی به آن تعلق نخواهد گرفت، زیرا سرقفلی صرفاً در اماکن تجاری ایجاد میشود. بنابراین در خصوص ملک مسکونی یا اداری نمیتوان حق سرقفلی درنظر گرفت. بنابراین وراث میتوانند در صورت انقضای مدت اجاره درخواست تخلیه ملک مذکور را از شورای حل اختلاف درخواست نمایند.
جهت دریافت اطلاعات بیشتر میتوانید از گروه وکلای مهر پارسیان مشاوره دریافت نمایید.
09120067663
باسلام.من 19 سال است که در مغازه ای در محدوده ی بازار تهران مستاجر هستم وسر قفلی این مغازه رو دارم. دد فروشگاه بنده لوازم خانگی خرید و فروش میشد،اما به دلیل شرایط اقتصادی قادر به ادامه این کار نیستم، میخواستم بدونم که آیا میتونم در این مغازه شغلم رو تغییر بدم و تبدیل به مغازه ی لباس کودک بشه ؟ ممنون میشم راهنمایی کنید.
سلام و احترام
با اخذ رضایت مالک امکان پذیر هست.
در صورت عدم رضایت مالک باید از دادگاه درخواست کنید.